tiistai 26. lokakuuta 2021

Ken Follett: Taivaan pilarit

 

Alkuteos: The Pillars of the Earth (1989)

Kääntäjä: Anu Niroma

Lukija: Jukka Pitkänen

Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)

Kesto: 48h 5min

Kustantaja: WSOY

ISBN: 9789510456750

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Sarjamerkintä: Kingsbridge #1

Peukku: ^^b

*1100-luvun Englannissa raivoaa verinen sisällissota, kun kirkko ja maallinen valta jakavat etupiirejään.

Mielivaltaiset lordit tyrannisoivat, ryöstävät ja raiskaavat kansaa, ja vainon kohteeksi joutuu myös rauhaa rakastava kirkonrakentaja Tom perheineen.

Neljän vuosikymmenen ajan Kingsbridgen katedraalin henkeäsalpaavat pilarit kohoavat uhmakkaasti kohti korkeuksia, kun ihminen taistelee tiensä primitiivisten elinolojensa, sotien ja henkisen pimeyden yläpuolelle luodakseen jotain kestävää.*




Follettin massiivinen historiallinen romaani kestää aikaa. Se on upea kuvaus vanhasta ajasta, jolloin kirkko piispoineen ja kuninkaan jaarlit ja virkamiehet hallitsivat tavallisen kansan elämää. Eikä kansan auttanut muu kuin kumartaa kumpaakin tahoa. Sillä maallista elämää hallitsivat ihmiset, mutta kuoleman jälkeen valta oli Jumalalla.

Kirjan tarina vyöryy halki vuosikymmenten ja kertoo kauniisti ja koskettavasti useiden ihmisten vaiheista. Lukija saa seurata munkkien elämää Kingsbridgen luostarissa, jaarlin lasten taistelua asemastaan, muurarien ja käsityöläisten arkista elämää iloineen ja murheineen. Mukaan mahtuu rakkautta, kateutta, vihaa, sotaa ja hieman rauhaakin. Taustalla pyörivät Englannin valtataistelu niin kruunusta kuin kirkonkin piirissä.

Taivaan pilareissa on todella monia henkilöhahmoja. Osaa heistä oppii rakastamaan, osaa vihaamaan. Osaa ymmärtää, osaa ei sitten millään. Ihmisten kohtalot kiertyvät kauniisti rakenteilla olevan katedraalin ympärille.

Lukijana Pitkänen tekee upean suorituksen. Hänen äänensä on lempeä ja herkkä, mutta nousee tarvittaessa todelliseen vimmaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti