Alkuteos: Ein Ganzes Leben (2014)
Kääntäjä: Raimo Salminen
Lukija: Markus Niemi
Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)
Kesto: 3h 32min
Kustantaja: Aula & Co
ISBN: 9789523641174
Muoto: e-äänikirja (BookBeat)
Peukku: q^^
*Hienosyinen ja elegantti romaani, jossa yhden miehen elämä avaa näkymän koko Eurooppaa muuttaneeseen vuosisataan. Vähäeleinen kertomus piirtää lukijan silmiin Alppien laaksot ja jyrkänteet ja koskettaa syvältä.
Saapuessaan syrjäisään laaksoon Andreas Egger on vasta nelivuotias – tai niin arvellaan, sillä kukaan ei tiedä hänen tarkkaa ikäänsä. Laaksosta tulee hänen kotinsa loppuelämän ajaksi. Andreas on vahva ja neuvokas ja hänestä kasvaa arvostettu sekatyöläinen, joka sodan jälkeen raivaa laaksoon tietä junaradalle, sähkölle, valolle ja äänelle. Laakson suojissa koittaa myös päivä, jona Egger seisoo ensi kertaa Marien, elämänsä rakkauden, edessä. Ja se jona Marie onkin poissa. Eggerin kautta lukija todistaa siirtymän maatalousyhteiskunnasta sodan kautta nykyaikaan.
Robert Seethaler on saksankielisen kirjallisuuden kestotähti. Kokonainen elämä oli ilmestyessään Saksan myydyin kirja ja Man Booker -ehdokas. Se on käännetty lähes 40 kielelle. Sitä on verrattu John Williamsin Stoneriin.*
Ymmärrän vertauksen Stoneriin. Teoksessa on jotain samaa vähäeleisyyttä. Mutta ei tämä minusta yllä lähellekään Stoneria. En osaa sanoa mistä se johtuu.
Kirja kertoo yhden miehen elämäntarinan. Mutta se tuntuu jotenkin typistetyltä versiolta. Ihan kuin elämä pikakelattaisiin läpi niin, että siitä katsotaan normaalilla nopeudella vain ne tärkeimmät hetket. Ensimmäinen muisto, rakkaus, onnettomuus, sota… Varsinaista tunnesidettä Eggeriin ei ehdi syntyä. Hän jäi minulle vain Eggeriksi. Mieheksi, joka kulkee ja on ja tekee työnsä.
Kokonainen elämä on pieni, sievä ja sinällään ihan nätti kertomus elämästä. Lukijana Niemi on kuunneltava, mutta ehkä tässä tapauksessa hieman persoonaton.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti