sunnuntai 11. syyskuuta 2022

Delia Owens: Suon villi laulu

 

Alkuteos: Where the Crawdads Sing (2018)

Kääntäjä: Maria Lyytinen

Lukija: Sanna Majuri

Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)

Kesto: 13h 21min

Kustantaja: WSOY

ISBN: 9789510449974

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: q^^


*Sydäntä särkevä kasvutarina, murhamysteeri ja lumoava kertomus luonnon kauneudesta.

Kun pohjoiscarolinalaiselta suolta löytyy kylän oman kultapojan ruumis, epäilykset kääntyvät Kya Clarkiin, joka asuu marskimaan reunalla. Kouluja käymätön juopon tytär, köyhää valkoista roskasakkia – vai jotain aivan muuta? Kya on oppinut selviytymään yksin, ystävystymään suon eläinten kanssa ja lukemaan sen vesiä ja mättäitä. Mutta hänkin kaipaa rakkautta, ja kun villi luonto kohtaa ihmisten maailman, ei mikään ole enää entisellään.

Suon villi laulu on ollut valtaisa myynti- ja arvostelumenestys Yhdysvalloissa, minkä lisäksi se on ilmestyy yli 40 muussa maassa. Reese Witherspoonin tuotantoyhtiö on ostanut teoksen filmatisointioikeudet.*


Minulla on ehkä pieni ennakkoluuloinen asenne suuresti kehuttuja ja ylistettyjä kirjoja kohtaan. Siksi välttelin varsin pitkään tätäkin. Lopulta juuri ilmestynyt elokuva sai minut kokeilemaan ja katsomaan, että mitenkä on.

Ymmärrän, miksi monet ovat pitäneet tästä. Kirjassa on mukava ja leppoinen tunnelma. Tarina etenee kuin juna. Se kulkee aikalailla tasaista vauhtia ja ilman sen kummempia yllätyksiä. Henkilöhahmot ovat "perinteisiä", joskin tapahtumien ympäristö hieman harvinaisempi. Heidän välisensä ihmissuhteet ja jännitteet pystyy aikalailla arvaamaan. Kuten juonenkin. Ajallinen vaihtelu on jaoitettu mukavasti ja toimii ihan mukavasti.

Tämän kirjan vahvuus on sen rauhallisessa rytmissä sekä elämänkuvauksessa. Tunnelmat ovat mukavat. En silti itse näkisi, että tämä on sen kaiken hypen arvoinen.

Majuri lukee hyvin ja vakuuttavasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti