perjantai 31. maaliskuuta 2023

Raisa Omaheimo: Ratkaisuja läskeille

Alkuteos: Ratkaisuja läskeille (2022)

Lukija: Raisa Omaheimo

Ilmestymisaika: 2022 (ko.painos)

Kustantaja: Kustantamo S&S

Kesto: 5h 4min

ISBN: 9789545257628

Muoto: e-äänikirja (Nextory)

Peukku: ^^b



*Miksi läskinä eläminen on pahinta, mitä ihmiselle voi tapahtua? Entä millä tavalla normista poikkeava keho rajoittaa? Millaista on, kun edes hammaslääkärillä ei voi käydä saamatta laihdutusohjeita? Miksi painoindeksi pitäisi poistaa maailmasta? Miltä tuntuu, kun syömistä kommentoidaan ja siihen puututaan? Miksei läskeille ole tuoleja eikä läskin housuissa taskuja? Miksi elokuvan läskin pitää olla joko koominen sivuhenkilö tai epätoivoinen luuseri? Millaist aon elää, kun maailma opettaa, että omaa olemusta on syytä selitellä, häivyttää ja hävetä?


Ratkaisuja läskeille on kokoelma kirjoituksia, joita ryydittävät raivo ja huumori. Omaheimo kuljettaa teksteissään rinnakkain omakohtaisia havaintoja ja tutkimusaineistoa kehonormatiivisuudesta, lihavuuden representaatioista ja rakenteista niiden takana.*



Kirjailijan itsensä lukema teos, joka koostuu paitsi hänen omakohtaisista kokemuksistaan niin myös tutkimustuloksista. Näillä sivuilla pyritään vähentämään "läskikammoa" ja avaamaan hieman tanakamman ihmisen elämää.

Meihin on iskostunut läskikammo. Tunnistan itseni monista kohdista ja minulle tämä teos olikin melkoinen "herättäjä". Olen itse esimerkiksi rajoittanut omaa elämääni, kun olen ajatellut että ole liian läski moneen asiaan. Olen jättänyt hakematta esimerkiksi työpaikkoihin, jättänyt käyttämättä joitain vaatteita ja piiloutunut "yli-isoihin" riepuihin. Lisäksi uskon, että moni kohtaamani lääkäri ajattelee, että "tuo on vain läski" ja on siksi tutkinut sairauksiani eritavalla kuin jos olisin normaalipainoinen.

Hyvin kirjoitettu. Menee ihon alle. Suosittelen aivan kaikille.

1 kommentti: