perjantai 31. tammikuuta 2014

David ja Leigh Eddings: Rivan aikakirjat – Belgarionin ja Mallorean tarujen vanhat käsikirjoitukset

Alkuteos: The Rivan Codex – Ancient texts of the Belgariad and the Malloreon (1998)
Suomentaja: Tarmo Haarala
Ilmestymisaika: 1999 (ko.painos)
Sivumäärä: 416
Kustantaja: Karisto
ISBN: 951-23-3957-9
Muoto: Kirja

*Rivan aikakirjat vie unohtumattomalle matkalle Belgarionin tarun maailmaan – mahtavan Tolnedran keisarikunnan sydämestä etäiselle Tuulten saarelle, Ulgolannin vuorilta Mallorean kaukaisimpiin kolkkiin. Eletään aikaa, jolloin kaksi vastakkaista ennustusta käy kamppailuun maailmojen herruudesta ja on tuhoamaisillaan koko universumin. Myös Aldurin Pyhän Kiven alkuperä selviää – kiven, joka on Belgarionin tarun ydin.

Pääsemme lukemaan ikivanhoja kirjoituksia, joiden katkelmia Belgarath –velho yritti vuosituhansien ajan tulkita, ja tutustumme eri kansojen rikkaaseen perinteeseen: niiden erilaiset uskomukset, mehevät sananparret ja sukupolvelta toiselle kulkeneet tarinat on kaikki tallennettu Rivan aikakirjojen sivuille.

Rivan aikakirjat vie Eddingsien lukemattomat ihailijat ikimuistoiselle retkelle Belgarionin tarun maailmaan – vielä kerran!*Ehdottomasti tutustumisen arvoinen teos kaikille Eddings-faneille. Tosin, mikäli lukija haluaa välttyä mahdollisilta spoilereilta, kannattaa ensin lukea niin Belgarionin taru kuin Mallorean tarukin. Näin ei ainakaan joudu pettymään ja uskon, että monet kirjoissa ehkä mietityttämään jääneet asiat selvenevät tämän teoksen lukemisen myötä.

Minusta oli hienoa lukea näitä tekstejä, joissa muotoillaan maailmaa ja sen seikkailijoita. Kirja on kuin pieni opas siitä, miten luoda toimiva fantasia maailma, sen henkilöt ja tarina. Tai ainakin se esittää yhden mahdollisen tavan niiden luomiseen. Jokaisella on kuitenkin lopulta se oma juttunsa…

Osa tekstistä on hieman puuduttavaa luettavaa, mutta se johtuu käytetystä kielestä, joka on tarkoituksen mukaisesti tehty vanhahtavan ja hienomman kuuloiseksi, jopa paatoksellisesti. Koko maailma tuntuu heräävän henkiin tekstityylin vaihdellessa helppotajuisista selityksistä mystisiin ennustuksiin ja persoonallisiin päiväkirjamerkintöihin.

Riemastuttava ja antoisa lukukokemus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti