perjantai 28. marraskuuta 2014

Agatha Christie: Kaikki päättyy kuolemaan

Alkuteos: Death Comes as the End (1945)
Suomentaja: Anna-Liisa Laine
Ilmestymisaika: 1975 (ko.painos)
Sivumäärä: 221
Kustantaja: WSOY
ISBN: 951-0-06555-2
Muoto: Nidottu
Peukku: ^^b

*Agatha Christie on arkeologin vaimo ja siksi kuin kotonaan neljän vuosituhannen takaisessa Egyptissä, jonne tämän romaanin tapahtumat sijoittuvat. Ka-pappi Imhotepin tytär Renisenb, nuori leski, palaa lapsuuden kotiin vuosien poissaolon jälkeen. Kaikki näyttää olevan ennallaan. Suurperheen rauhallinen elämä suistuu raiteiltaan vasta sitten kun Imhotep tuo taloon uuden jalkavaimon. Nainen on nuori ja kaunis, mutta myös vallanhimoinen, ovela ja julma. Hänkö toi mukanaan kuoleman, kirouksen ja pahat henget?

Kaikki päättyy kuolemaan poikkeaa täysin Christien muista teoksista, mutta kuuluu silti ehdottomasti hänen tuotantonsa kärkipäähän. Romanttinen rakkaustarina ja älykäs huumori keventävät synkkää kohtalonomaisuutta, tiivis, kiehtova, dramaattinen tunnelma tempaa lukijan täysin mukaansa. Ja syyllistä on miltei mahdoton arvata.*Takakannen teksti pitää kerrankin melko lailla kutinsa. Teos on poikkeava Christien muista kirjoista, mutta siitäkin huolimatta tai ehkä juuri siksi todella kiehtova ja innostava luettava. Tunnelma ja lukunautinto ovat taattua Christie-laatua. Myös se, että syyllistä on hankala arvata, pitää aika pitkälle kutinsa. Se on hankalaa, mutta ei täysin mahdotonta. Mielenkiintoiseksi asian tekee se, että lukija saa vähän kuin kilpaa päätellä kirjan muiden hahmojen kanssa syyllistä. Nämä tuntuvat vieläpä olevan koko ajan askelen tai pari edellä!

Christien tuntemuksen - tai kenties hänen miehensä ja ystävänsä - Egyptiä kohtaan huomaa. Kulttuuriin ja muuhun on paneuduttu. Elämä ja kaikki on todellista ja kirjaa lukee mielellään jo siksikin. Ehdottomasti lukemisen arvoinen dekkari jo poikkeuksellisen tapahtumaympäristönsä kannalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti