lauantai 15. marraskuuta 2014

Douglas Carlton Abrams: Don Juanin päiväkirja

Alkuteos: The Lost Diary of Don Juan (2007)
Suomentaja: Irmeli Ruuska
Ilmestymisaika: 2007 (ko.painos)
Sivumäärä: 361
Kustantaja: WSOY
ISBN: 978-951-0-32508-7
Muoto: Sidottu
Peukku: q^^

*"Hovijuorut tekevät kenestä vain paholaisen."

Pyhä inkvisitio vaalii julmalla kädellä katolisen kirkon oppien puhtautta kuningas Filip II:n hallitsemassa Espanjassa vuonna 1593. Sevillalainen hidalgo Don Juan Tenorio saa kuulla Jumalan kostolla pelottelevan munkkiveli Ingnacion uhkailuja kiirehtiessään kuninkaan audienssille. Kuningas antaa hänelle kuukauden aikaa taipua säädyllisyyden vaatimuksiin, mutta avioliittoa kaihtavan Don Juanin mielestä Sevillassa on jo ennestään liikaa yksinäisiä, lohdutettavia vaimoja.

Don Juan kieltäytyy myymästä hekumoivia päiväkirjojaan kiristystä harrastavalle markiisi Don Pedrolle, mutta saa tämän paljastamaan ihanan Donã Anan asuinpaikan. Ensi kertaa sitten nuoruutensa luostarivuosien Don Juan rakastuu; aavistamatta, että Donã Ana on jo luvattu jalosukuisen ylimyksen neitsytmorsiameksi.*Abramsin kirja on kirjoitettu miellyttävällä tyylillä. Don Juan kertoo päiväkirjamaisesti elämästään. Lukija saa tietää hänen nuoruudestaan ja menneisyydestään sekä hänen elämänsä viimeaikaisimmista ja ratkaisevimmista tapahtumista miltei samanaikaisesti, hieman lomittain. Teos ei siis todellakaan ala Don Juanin nuoruudesta, vaan nämä asiat paljastetaan vasta vähän myöhemmin.

Vaikka aihe on kiintoisa ja kirja tyyliltään hyvä, jätti se minut hivenen kylmäksi. Ehkä olisin kaivannut enemmän asioita menneisyydestä, huimia seikkailuja ja vaarallisia tilanteita. Kirja kuitenkin keskittyy melkoisesti juuri Don Juanin ihastumiseen/rakastumiseen, jonka kohteena on Donã Ana. Tarina on näitä perinteisiä ihastun tyttöön, joka on erilainen kuin muut ja vaikeasti tavoitettava ja kieltää kaiken, mutta sitten kuitenkin mystisesti rakastuu... Se jotenkin masensi tässä kirjassa. Luettava, mutta ei siis mitenkään kumman erikoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti