tiistai 4. marraskuuta 2014

Jason Goodwin: Janitsaaripuu

Alkuteos: The Janissary Tree (2006)
Suomentaja: Pekka Tuomisto
Ilmestymisaika: 2006 (ko.painos)
Sivumäärä: 358
Kustantaja: Karisto
ISBN: 951-23-4785-7
Muoto: Kirja
Sarjamerkintä: Yashim Togalun tutkimuksia -sarjan 1. kirja
Peukku: q^^

*Vuonna 1836 Eurooppa on muutosten kourissa ja Osmanien valtakunnan on muututtava myös. Vain muutamaa päivää ennen kuin sulttaani Mahmud II aikoo julkistaa muutosohjelmansa, yksi hänen jalkavaimoistaan löytyy murhattuna haaremista. Istanbulin kadulta puolestaan löytyy julmasti surmatun nuoren kadetin ruumis.

Murhien sarja on vaarassa horjuttaa palatsin herkkää voimatasapainoa. On vain yksi riittävän älykäs ja lähestulkoon huomaamaton mies, johon sulttaani voi luottaa: Yashim Togalu, eunukki.*Yashim on henkilöhahmona mielenkiintoinen ja monikerroksinen. Ensimmäinen kirja ei tunnu juurikaan paljastavan hänestä mitään. Joitain seikkoja ripotellaan esiin sieltä täältä, mutta kokonaiskuva tästä "huomaamattomasta" miehestä jää aika pinnallisen oloiseksi. Joskin se saattaa olla ehkä tarkoituskin. Kikka, jonka avulla lukija koukutetaan tarttumaan seuraavaan osaan.

Kirjan juoni on kohtalaisesti punottu. Se on kiintoisa, mutta tapahtumat tuntuvat hyppivän sinne ja tänne ja linkittyvän toisiinsa varsin heikosti. Kunnes sitten lopussa joidenkin tapahtumien syyt ja seuraukset paljastuvat koko komeudessaan. Itseäni kuitenkin tämä rikkonaisuus häiritsi. Tuntui, kuin kirja olisi vielä luonnosasteella ja se saattaisi muuttua suuntaan tai toiseen.

Janitsaaripuu ei kuitenkaan missään mielessä ole huono lukukokemus. Goodwinin asiantuntemus osmanien kulttuuriin ja tapoihin näkyy kirjassa. Se herättää aikakauden henkiin ja pitää lukijan mielenkiintoa hyvin yllä. Ehkä joitain tapoja tai nimityksiä olisi kuitenkin voinut avata hieman enemmän. Kaikkien lukijoiden kun ei voi olettaa olevan niiden kanssa ennestään tuttuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti