tiistai 3. helmikuuta 2015

Agatha Christie: Kuolema ilmoittaa lehdessä

Alkuteos: A Murder Is Announced (1950)
Suomentaja: Eila Pajastie
Ilmestymisaika:  1991 (ko.painos)
Sivumäärä: 275
Kustantaja: Suuri Suomalainen Kirjakerho Oy
ISBN: 951-643-394-4
Muoto: Sidottu
Sarjamerkintä: Neiti Marple -sarjaa
Peukku:  ^^b
Lukuhaaste 2015: Jännityskirja tai dekkari (9/50)

*>>Murhan ilmoitetaan tapahtuvan perjantaina, lokakuun 29. päivänä Pikku-Paddocksissa kello 6.30 ip. Ystävät ottakaa kutsuna vastaan tämä ainoa tiedoksianto.>>

Onpa merkillistä, toteaa rouva Swettenham lukiessaan tämän omalaatuisen ilmoituksen aamulehdestä aamiaispöydässä paahtoleipänsä ääressä. Jonkinlaiset kutsut, luulisin. - Murhaleikki tai jotain sen tapaista, toteaa puolestaan hänen poikansa Edmund.

Murhaleikki tosiaan, mutta karmeampi kuin kukaan olisi osannut kuvitella. Neiti Marplella on edessään visainen ongelma, kun hän joutuu ottamaan selville ovatko ihmiset, ja erityisesti jotkut heistä, lainkaan sitä mitä sanovat olevansa.*Olen jokseenkin vältellyt Christien Marple-kirjoihin tarttumista. Muutamia niiden pohjalta tehtyjä televisio sovituksia olen kyllä katsonut ja jotenkin en ole niiden neiti Marplesta pitänyt. Siksi kirjatkin ovat jääneet suurelta osin sivuun. Nyt päätin kuitenkin tarttua härkää sarvista ja kokeilla.

Christien tyyli ja taito kirjoittaa välittyy hyvin Marple-kirjoissakin. Hahmoja tulee ja menee ja he ovat väliin melkoisia persoonia. Ainoa, josta ei kunnolla tahdo saada kiinni on neiti Marple itse. En kamalammin edelleenkään pidä hänen hahmostaan. Hän on aivan liikaa tungetteleva isoäiti. Kuitenkin itse tapaus on mielenkiintoinen ja kutkuttava. Eikä ehkä ihan niin selkeästi pääteltävissä kuin Poirot-dekkareissa. Marplella kun on vähän erilainen tyyli tutkia tapausta ja monet asiat tulevat esille kuin huomaamatta kohdissa, joita seuraillaan toisten kirjan hahmojen vinkkelistä. Marple vain sattuu bongaamaan ne sitten jotenkin. Ilmeisesti pitää koettaa muitakin Marplen mysteerejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti