sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Robin Hobb: Shaman's Crossing

Alkuteos: 2005 (ilm.)
Ilmestymisaika: 2005 (ko.painos)
Sivumäärä: 533
Kustantaja: Voyager Books
ISBN: 0-00-719612-1
Muoto: Sidottu
Sarjamerkintä: The Soldier Son Trilogy, kirja 1
Peukku: ^^b
Lukuhaaste 2015: Kirjatrilogia 1/3 ( 15/50)

*Young Nevare Burvelle is the second son of a second son. Traditionally in Gernia, the firstborn son is heir to the family fortunes, the second son bears a sword and the third son is consecrated to the priesthood. Nevare will follow his father - newly made a lord by the King - into the cavalry; to the frontier and thence to an advantageous marriage, to carry on the Burvelle name. It is a golden future, and Nevare looks forward to it with relish.

For twenty years King Troven's cavalla have pushed the frontier of Gernia out across the grasslands, subduing the fierce tribes of the pain on its way. Now they have driven the frontier as far as the Barrier Mountains, home to the enigmatic Speck people. The Specks - a dapple-skinned, forest-dwelling folk - retain the last vestiges of magic in a world which is becoming progressive and technologised. The 'civilised' peoples base their convictions on a rational philosophy founded on their belief in the good god, who displaced the older deities of their world. To them, the Specks are primeval savages, little better than beasts. Superstitions abound; it is said that they harbour strange diseases and worship trees. Sexual congress with them is regarded as both filthy and foolhardy: the Speck plague which has ravaged the frontier has decimated entire regiments.

All these beliefs will touch Nevare's training at the Academy; but his progress there is not as simple as he would wish. He will experience prejudice from the old aristocracy: as the son of a 'new noble' he is segregated into a patrol comprising other new nobles' sons, all of whom will encounter injustice, discrimination and foul play in that hostile and deeply competitive environment. In addition, his world view will be challenged by his unconventional girl-cousin Epiny; and by the bizarre dreams which visit him at night. And then, on Dark Evening, the carnival comes to Old Thares, bringing with it the first Specks Nevare has ever seen...*Minun on jo pitkään pitänyt kokeilla Robin Hobbin kirjoja. Ystäväni ovat kilvan kehuneet niitä, joten nyt oli korkea aika. Sattumalta tielleni osui tämä trilogian aloitusosa, jota käsittääkseni harvemmin kirjastoistakaan löytyy. Siksipä päätin tarttua haasteeseen ja  valitsin tämän The Soldier Son trilogian mukaan lukuhaasteeseen.

Hobbin tyyli kirjoittaa on aika mukava ja rento. Tässä kirjassa ainakin vauhti on tasainen ja rauhaisa, minkäänlaista kiirettä ei ole. Tapahtumat etenevät verkkaan ja niille annetaan aikaa kehittyä. Joskus huomasin pohtivani, miten jokin liittyi itse pääjuoneen, mutta sekään ei häiritse. Kertomus ja henkilöiden elämä imee mukaansa. Jos pitää vauhdikkaammasta fantasiasta, niin kannattaa harkita tarttuuko tähän opukseen.

Henkilöhahmoja kirjassa on melkoisesti. Osa luonnollisestikin tärkeämpiä kuin toiset, mutta itselle jäi tunne, kuin kaikkiin olisi silti panostettu aika paljon. Heille oltiin annettu persoonallisuutta ja luonnetta, vaikka heidän kohtalonsa oli jo sinetöity. Itse Nevare on aika mystinen tapaus. Jotenkin hän vaikuttaa niin kauhean naiivilta verrattuna kaikkiin muihin ja silti hänessä on jotain enemmän. Ehkä tämä selvinnee paremmin seuraavassa osassa.

Hobb tuntuu panostaneen maailmaan ja sen kulttuuriin. Itse pidän kovasti tästä perinteestä, että ensimmäinen poika on perijä, toinen soturi jne. Muutenkin tämän maailman tavat ja kulttuuri ovat kiintoisia. Vaihteeksi mukava lukea fantasiaa, jossa magia ei sinällään heti puske sisään jokaisesta ovesta ja ikkunasta.

Käsittääkseni trilogiaa ei ole käännetty suomeksi (korjatkaa jos olen väärässä), mikä ehkä on harmillista. Itselle se aukeaa mainiosti englanniksi, mutta on lukijoita, joille kieli ei riittävästi taivu. Jos englanti kuitenkin on hallussa edes jotenkin, suosittelen lämpimästi kokeilemaan. Kieli ei ole liian vaikeaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti