maanantai 23. helmikuuta 2015

Mike Carey: Neil Gaimanin Neverwhere

Alkuteos: Neil Gaiman's Neverwhere (2007)
Suomentaja: Petri Silas
Teksti: Mike Carey
Kuvitus: Glenn Fabry
Ilmestymisaika: 2007 (ko.painos)
Sivumäärä: 200
Kustantaja: Egmont kustannus
ISBN: 978-952-469-880-1
Muoto: Sidottu
Peukku: ^^b
Lukuhaaste 2015: Sarjakuva-albumi tai -romaani (16/50)

*Tervetuloa maanalaiseen Lontooseen.

Richard Mayhew on tuikitavallinen nuorimies, joka tekee töitä tuikitavallisessa toimistossa ja viettää tuikitavallista elämää. Kunnes hän tekee jotakin epätavallista. Hän pysähtyy auttamaan salaperäistä nuortanaista, joka lojuu haavoittuneena Lontoon kadulla. Tuon yhden teon ansiosta hänen elämänsä ei enää koskaan palaa entiselleen.

Nuori nainen on nimeltään Door, ja hän on kotoisin alisesta Lontoosta, fantastisesta ja vaarallisesta kaupungista, joka sijaitsee näkymättömissä Lontoon katujen alla. Kun Door vie Richardin keskelle tätä outoa, synkkää ihmemaata, tämä huomaa etteivät tavallisen Lontoon asukkaat enää huomaa eivätkä muista häntä. On kuin hän ei olisi ikinä elänytkään.

Nyt Richardin on pakoiltava kahta julmaa tappajaa, ylitettävä pelätty Night's Bridge, selvittävä rituaalista, joka uhkaa viedä häneltä järjen, ja taisteltava hirvittävän Lontoon pedon kanssa... mikäli hän mielii saada vanhan elämänsä takaisin.

Kaiken avain on Islington-nimellä tunnettu enkeli sekä salaisuus, jota tämä on hautonut lukemattomat vuodet Down Streetin alla... salaisuus, joka saattaa merkitä täydellistä tuhoa niin Richardille, Doorille kuin koko maanalaiselle Lontoolle.

Palkittu tekijätiimi Mike Carey ja Glenn Fabry ovat muokanneet bestseller-kirjailija Neil Gaimanin fantastisesta romaanista kiehtovan ja hypnoottisen sarjakuvaromaanin.*Vaikka olen lueskellut sarjakuvia nuorempana, ovat sarjakuvaromaanit jääneet minulta aikalailla sivuun. Tähän vaikuttaa kuitenkin aikalailla se, että pidän enemmän siitä, että saan itse omassa päässäni visualisoida asiat. Monien sarjakuvien ja sarjakuvaromaanien kuvitus kun ei miellytä visuaalista silmääni. Tunnusta olevani kuvituksen suhteen aika nirso...

Nyt kuitenkin huomasin onnekseni hyllyssä nimen, joka kiinnosti. Ja kiinnosti entistä enemmän huomatessani, että kyseinen sarjakuvaromaani on sovitus Neil Gaimanin kirjasta. Pidän Gaimanin kirjoista, joten avasin kannet ja vilkaisin kuvia. Onnekseni ne ovat hienot. Pidän kuvituksen tyylistä ja väreistä. Kuvakulmat ja sommitelmat ovat onnistuneita ja kiintoisia. Kuvat liukuvat eteenpäin ja ovat muutenkin hyviä. Niitä jaksaa katsella.

Carey myöntää muuttaneensa joitain asioita verrattuna alkuperäisteokseen. En tiedä mitä kaikkea, en ole kirjaa vielä lukenut, mutta aion ehdottomasti tehdä sen. Sen verran kutkuttava oli tämä sovitus. Hyvin kuitenkin tarina kulkee, eikä mikään siinä jäänyt häiritsemään. Saa nähdä olenko samaa mieltä vielä luettuani kirjan...

Tässä on kuitenkin mainio ja viihdyttävä sarjakuvaromaani. Minua se ainakin lämmitti, joten ehkäpä taidan jossain vaiheessa lukaista jonkun toisenkin sarjakuvaromaanin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti