tiistai 2. kesäkuuta 2015

Agatha Christie: Neljä suurta

Alkuteos: The Big Four (1927)
Suomentaja: Anna-Liisa Laine
Ilmestymisaika: 2008 (ko.painos)
Sivumäärä: 223
Kustantaja: WSOY
ISBN: 978-952-459-740-1
Muoto: Nid.
Sarjamerkintä: 4. Hercule Poirot -kirja
Peukku: q^^


*Hercule Poirot kohtaa Neljä suurta


Hercule Poirotilla on niin kova pähkinä purtavana, että hänen on otettava avukseen kaksoisveljensä Achille Poirot. Vastustajana ei näet ole mikään surkea myrkynsekoittaja, ei kodikas murtomies, vaan Neljä suurta, rikollisten ylimystöön kuuluvan tuhojärjestön johtokunta. Se tavoittelee valtaa ja sillä on keinot sen saavuttamiseksi: terävät aivot, suuri raha sekä murhiin kouliutunut asiamiesverkosto.


Kaikki alkaa siitä, kun outo mies ilmestyy sokkitilassa Poirotin makuuhuoneeseen kuolemaan. Koplan jäljittäminen vie Hercule Poirotin ja hänen pikemminkin uskollisen kuin älykkään Watsoninsa seikkailusta toiseen. Tapaukset näyttävät erillisiltä, mutta kaikissa on yhteisenä tekijänä Neljä suurta.*


Kirjan tapahtumia seuraillaan kapteeni Hastingsin näkökulmasta, joten tapahtumat eivät välttämättä lukijallekaan aukea suoraan. Kaikki olennainen on kuitenkin siellä, mutta vain hyvin piilotettuna. Tottuneempi Christien lukija varmaan huomannee vinkit helpommin vaikka tämä teos onkin rikkonaisempi kuin moni muu.


Vaikka kirja tavallaan pitää sisällään yhden tapauksen, on tapauksen itsensä tutkiminen osien summa. Neljän suuren -tapaus nimittäin koostuu useammista pienemmistä osista, joiden avulla suurempi kokonaisuus rakennetaan kasaan. Tämä ei kuitenkaan omasta mielestäni toimi parhaalla mahdollisella tavalla. Kirja ja sen tarina jäävät jokseenkin rikkonaisiksi.

Vaikkei Neljä suurta kuulukaan suosikkeihini Christien Poirot-kirjoista, on se silti ihan viihdyttävää luettavaa, joskaan ei ehkä sellainen josta Christieen tutustuminen kannattaisi aloittaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti