keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Susanna Clarke: Jonathan Strange & herra Norrell

Alkuteos: Jonathan Strange & MR NORRELL (2004)
Suomentaja: Helene Bützow
Ilmestymisaika: 2005 (ko.painos)
Sivumäärä: 793
Kustantaja: WSOY
ISBN: 951-0-30919-2
Muoto: Sid.
Peukku q^^
Huom: Balladin Raven Kingistä ja Vinculuksen profetian suomennokset muokannut Tero Liukkonen
Lukuhaaste 2015: Kirja, jossa on yli 500 sivua (30/50)


*On vuosi 1807, ja magia on kadonnut Englannista lopullisesti. Tai niin luultiin, kunnes salaperäinen herra Norrell taikoo talvisena aamuna Yorkin katedraalin kiviset patsaat puhumaan.


Magiaan syvällisesti perehtynyt herra Gilbert Norrell saa Lontoon seurapiirit kohisemaan muuttaessaan yhdessä palvelijansa Childermassin kanssa pääkaupunkiin. Itseoppinut ja syrjään vetäytyvä Norrell ei täysin hyväksy kykyjensä herättämää huomiota, mutta suostuu lopulta käyttämään magiaa koko kuningaskuntaa uhkaavaa vihollista vastaan. Sota Napoleonia vastaan on jatkunut jo vuosia.


Nuori herrasmies Jonathan Strange haluaa kehittää omia luontaisia taipumuksiaan magian alalla ja hakeutuu aluksi vastahakoisen herra Norrellin oppilaaksi. Kaksikko niittää pian taidoillaan runsaasti mainetta ja kunniaa. Selvästi lahjakas Strange ei kuitenkaan ymmärrä, miksi Norrell tahtoo pimittää kaiken tiedon, joka liittyy Englannin magian luojaan, kuuluisaan Raven Kingiin.


Ihmisenä syntynee, mutta keijujen kasvattamaan Raven Kingin aikoina magiaa ja ihmisjärkeä käytettiin sulassa sovussa, mutta legendaa varjostavat monet selvittämättömät kysymykset. Jonathan Strange on valmis tutkimaan Raven Kingin kohtaloa rohkeammin kuin herra Norrell, mutta pystyykö hän siihen ilman uhrauksia?


Jonathan Strange & herra Norrell kuljettaa lukijansa keskelle seikkailun, taikuuden jafantasian juhlaa. Teos on Charles Dickensin ja Jane Austenin hengessä kirjoitettu, lumoavan hauska lukuromaani, jossa magiikka ja mysteerit kukoistavat suurten historiallisten tapahtumien keskellä.*


Esikoisteokseksi tämä kirja on kyllä järkälemäinen. Ja ymmärrän paremmin kuin hyvin, miksi sen kirjoittaminen kesti niin kauan. Mikäli oikein muistan, niin kymmenisen vuotta.


Kirjoittamiseen kulutettu aika näkyy ja kuuluu tekstistä, mikä on oikein mukava asia. Tapahtumat on hienosti punottu oikeiden historiallisten tapahtumien joukkoon ja joitakin näistä on jopa selitetty mahdolliseksi koska magiaa käytettiin. Henkilöhahmojen joukossa myös vilahtelee tuttuja historiallisia hahmoja, jotka tuovat oman mukavan lisänsä kiintoisaan ja erikoislaatuiseen hahmokatraaseen.


Hahmoja kirjassa on paljon. Ja heidän nimensä miltei poikkeuksetta varsin erikoisia, paitsi jos kyseessä todella on historiallinen henkilö. Useamman kuin kerran huomasin lukevani jonkun hankalan nimen väärin… Onneksi tärkeimmistä henkilöistä ja heidän nimistään pysyy kuitenkin melko helposti kärryillä.


Tärkeisiin hahmoihin on panostettu. Heistä huomaa piirteitä ja ominaisuuksia tarinan edetessä. Kaikkea ei todellakaan lyödä lukijan silmille kerralla, vaan henkilöt oppii tuntemaan vähitellen. Ja heille annetaan mahdollisuus myös kehittyä ja kasvaa. Sekä paljastaa välistä jotain yllättävääkin itsestään…


Juoni on punottu taidokkaasti myötäilemään ja tukemaan todellisia historiallisia tapahtumia. Se etenee melko verkkaisesti ja monesti itselleni tuli tuntu, että taas jaaritellaan ihan liikaa. Olisin itse kaivannut hieman vauhdikkaampaa ja jopa tapahtumarikkaampaa etenemistä. Sillä vaikka kirja on pitkä ja tarina hyvä ja kiintoisa, tuntuu kuin lopultakaan ei tapahtuisi paljoa mitään. Kaikki etenee niin rauhallisesti. Ei ole oikeastaan villiä magialla leikkimistä tai kunnon magia-sotia, kaikkea käsitellään rauhallisesti, tahdikkaasti - jotenkin peri englantilaisella tyylikkyydellä.

Jonathan Strange & herra Norrell ei todellakaan ole verrattavissa vaikkapa Harry Potteriin. Se on selvästikin enemmän aikuisten kirja, jossa lukijalla pitää olla malttia ja rauhallisuutta. Se on hyvä lukukokemus, joskin ehkä paikoitellen raskas, vaikka onkin kielellisestikin hyvin kirjoitettu. Ainakin suomennoksessa huomaa käytetyn kielen rikkauden. Nopeatempoisuuden ystäville en kuitenkaan tätä lähtisi suosittelemaan. Sen sijaan, jos kaipaa verkkaisempaa tahtia ja syvällisempää lähestymistapaa, niin tässä on mainio kirja luettavaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti