sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Jane Austen & Seth Grahame-Smith: Ylpeys ja ennakkoluulo ja zombit

Alkuteos: Pride and Prejudice and Zombies (2009)
Suomentaja: Virpi Vainikainen
Ilmestymisaika: 2010 (ko.painos)
Sivumäärä: 319
Kustantaja: Schildts
ISBN: 978-951-50-2023-9
Muoto: Nid.
Peukku q^^
Lukuhaaste 2015: Kirja, joka on mukaelma jostakin klassisesta tarinasta (29/50)


*”On tunnustettu tosiasia, että zombi, jolla on aivoja, tarvitsee lisää aivoja.


Näin alkaa Ylpeys ja ennakkoluulo ja zombit, Jane Austenin rakastetuimman romaanin laajennettu laitos, jossa on ensimmäistä kertaa mukana myös murskaavia zombinsilpomiskohtauksia.


Rauhallista Marytonin maalaiskylää on jo jonkin aikaa vaivannut outo tauti - kuolleet ovat nousemassa haudoistaan. Kipakka sankaritar, sukkelakielinen Elizabeth Bennet tunnetaan verrattomana zombintappajana, mutta miten käy verisen taiston, kun paikkakunnalle ilmaantuu ylhäinen, komea ja kopea Mr Darcy?


Ihastuttavassa tapakomediassa kuvataan tarkkanäköisesti englantilaisen maalaisaatelin pikkuporvarillista elämänmenoa ja nuorten säätyläisten välisiä kohtauksia, joissa viuhuu niin sanan säilä luin kauloja katkova miekkakin. Pystyykö Elizabeth kukistamaan elävät kuolleet ja toisaalta haastamaan englantilaisen maalaisaatelin luokkatietoisen ennakkoluuloisuuden?


Romanssit, sydänsurut, kannibalismi ja tuhannet mätänevät ruumiit täydentävät loisteliaan epookkidraaman kadottamatta alkuperäisteoksen viehättävän ironista ominaislaatua. Teos on todellinen makupala nykyaikaiselle lukijalle!*


Siitä on aikaa kun luin Ylpeys ja ennakkoluulo -teoksen. Muistaakseni pidin siitä silloin oikein kovasti, joitakin tiettyjä seikkoja ja henkilöitä lukuunottamatta. Siksipä tartuinkin tähän versioon jokseenkin epäilevän kiinnostuneena. Mielessä nimittäin kyti pohdinta, kuinka hyvin zombit sopivat tähän klassikkoon…


Zombit. Ja niiden sovittaminen. Mielestäni se on onnistunut jos ei nyt erittäin hyvin, niin ainakin viihdyttävästi. Pienet kaulojen silpomiset silloin tällöin ja yllättävät hyökkäykset toisinaan, ne antavat kieltämättä mukavaa lisämakua romaaniin. Samaten ajatus Bennetin viidestä neidistä sotureina viehättää. Joskaan uusi asetelma ei muuta sitä, että Elizabeth ja Jane ovat selvästi ylivoimaisia muihin nähden ja Lydian kuristaisin yhäkin omakätisesti jos vain mahdollista. Kitty ja Mary jäävät jälleen harmillisesti syrjään…


Juoni on tässä mukaelmassa melko uskollinen alkuperäisteokselle. Pieniä muutoksia kuitenkin on. Jotkut vähemmän tärkeistä henkilöistä esimerkiksi menettävät henkensä, tai heille käy muuten hullummin kuin alkuperäisteoksessa. Se ei kuitenkaan haittaa, vaan sopii mainiosti tähän mukaelmaan, jonka uskon viihdyttävyytensä ja vauhdikkuutensa puolesta sopivan useamman erityyppisille lukijoille. Tottumattomampikin lukija varmasti nauttii tästä versiosta ja saattavatpa zombit iskeä myös miespuolisiinkin lukijoihin.

Jos Austenin klassikkoa ei ole vielä lukaissut, kannattaa ehdottomasti kokeilla tätä kevyempää versiota. Näin ainakin pääpiirteet tulevat tutuiksi viihdyttävällä tavalla, jota ainakin omalta kohdaltani lisäsi Philip Smileyn hieno kuvitus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti