perjantai 5. kesäkuuta 2015

Mika Waltari: Mikael Hakim

Alkuteos: 1949 (ilm.)
Lukija: Veikko Honkanen
Ilmestymisaika: 2008 (ko.painos)
Kesto: Osa 1: 18 CDtä ja Osa 2: 18 CDtä
Kustantaja: WSOY
ISBN: 978-951-0-34372-2
Muoto: äänikirja
Peukku q^^


*Mikael Karvajalan aloittamaa tarinaa jatkavassa Mikael Hakimissa päähenkilö ja hänen kumppaninsa Antti Tykinvalaja houkutellaan Venetsian satamassa pahanpäiväiseen laivanröttelöön, josta tulee islamin merirosvoille helppo saalis. Mikael ja Antti katsovat parhaaksi ottaa päähineekseen turbaanin ja omaksua muhamettilaisen uskon. Mikael palvelee seraljin orjana sulttaanin karttahuoneessa, ja vahingossa hänestä tulee laillistettu lääkäri, "hakim". Mikael kertoo myös kohoamisestaan suurvisiiri Ibdrahimin suosioon ja siitä kuinka lähes kaksisataa peukalonpään kokoista timanttia joutui hänen käsiinsä.*

Veikko Huovinen jatkaa varmaa ja vakuuttavaa lukuaan tässäkin äänikirjassa. Tosin jälleen varsinkin naishahmojen äänet ovat joissain kohdissa melko rasittavia. Se kuitenkin annettakoon miespuoliselle lukijalle anteeksi.


Tarinallisesti Waltarin klassikko on kiintoisampi kuin Mikael Karvajalka. Olkoonkin, että tapahtumia on ja sattuu koko ajan. Välillä niissäkään ei tahdo pysyä perillä. Varsinkin kun henkilöhahmoja on waltarimaiseen tapaan melko runsaasti ja heidän nimensä tällä kertaa suomalaiseen korvaan todella vierasperäisiä.


Pidin kyllä Mikael Hakimista, vaikka joudunkin toteamaan, että ehkä luettuna se olisi saattanut mennä hitaammin… Varsinkin kun Mikaelin sinisilmäisyys ja hyväuskoisuus tuntuvat vielä entisestäänkin korostuvan osmaanien maailmassa. Ja hänen tämän kertainen vaimonsa on niiiiiin raivostuttava persoona, että itse useampaankin otteeseen näin punaista. Tuntuu uskomattomalta, että joku ei voi tajuta kirjan kieroiluja!

Kaikesta huolimatta Waltari ei pettänyt. Kuuntelin ja nautin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti