torstai 25. helmikuuta 2016

Cecelia Ahern: Mitä huominen tuo tullessaan

Alkuteos: The Book of Tomorrow (2009)
Suomentaja: Terhi Leskinen
Ilmestymisaika: 2010 (ko.painos)
Sivumäärä: 415
Kustantaja: Gummerus
ISBN: 978-951-20-8227-8
Muoto: Sid.
Peukku: q^^
Lukuhaaste 2016: 13. Kirjan nimi on kysymys (4/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 6 ja 30


*Tamara Goodwin on aina saanut kaiken haluamansa. Äveriään perheensä kartanossa hänellä on käytössään yksityisranta, valtava valikoima merkkivaatteita ja ylellinen huone kylpyammeineen. Tamara on tottunut elämään hetkessä haaskaamatta ajatustakaan huomiselle.


Kun perheen isä kuolee äkillisesti ja jättää jälkeensä valtavat velat, Tamaran ja hänen äitinsä on myytävä koko omaisuutensa ja muutettava maalle sukulaisten luokse. Vaatimattomassa mökissä Kilsaneyn linnan varjossa majaileva pitkästynyt tyttö kaipaa takaisin Dubliniin.


Tamara herää horroksestaan kun paikkakunnalle pysähtyy kirjastoauto. Siellä hänen silmiinsä osuu salaperäinen kirja: nahkakannessa ei lue kirjan eikä kirjailijan nimeä, ja sivut on suljettu kullanvärisellä lukolla. Tamaran on pakko saada lukko auki. Kun sitten kirjan tyhjyyttään ammottavat sivut alkavat täyttyä kuin itsestään, Tamaralle aukeaa uusi maailma, jossa myös tulevaisuudella on sijansa.*


Tunnustan vähän pettyneeni. Takakannen perusteella odotin, että kirjastoauto olisi ollut läsnä paljon enemmän. Todellisuudessa se esiintyy kirjassa vain pari kertaa ja silloinkin kohtalaisen pikaisesti. Harmi, sillä auto itsessään ja sen kuljettaja vaikuttivat mielenkiintoisilta persoonilta.


Mitä huominen tuo tullessaan on tietyllä tapaa perinteistä Ahernia. Siinä on ajatusta ja tunnetta, jotain mystistä ja kuitenkin se tietty ripaus arkipäiväisyyttä. Tällä kertaa päähenkilö on kuitenkin varsin nuori, vasta täysi-ikäisyyden kynnyksellä. Lisäksi tarina alkaa loppupuolella mennä miltei jo vähän jännärin puolelle salaisuuksineen. Se pääsi yllättämään ainakin minut.

Leppoisan rauhaisaan tyyliin kerrottu tarina pitää kyllä mukavasti otteessaan. Etenkin kun se on höystetty kiintoisilla hahmoilla, joilla on varsin värikkäät persoonallisuudet. Kaikesta tästä hyvästä huolimatta en kuitenkaan voi tätä lukea omiin suosikkeihini. Itselle nimittäin jää tunne siitä, että jotain puuttuisi. Pieniä ihastumisia löytyy, syvempi merkitys löytyy, kasvutarina löytyy… Mutta siitä huolimatta se jokin uupuu. Tuliko loppu liian nopeasti? En osaa sanoa. Kaikesta huolimatta mukava ja viihteellinen kirja, joka kyllä pitää hyvällä tuulella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti