torstai 11. helmikuuta 2016

Juan Gómez-Jurado: Petturin merkki

Alkuteos: El emblema del traidor (2008)
Suomentaja: Taina Helkamo
Ilmestymisaika: 2010 (ko.painos)
Sivumäärä: 349
Kustantaja: Otava
ISBN: 978-951-1-1-24598-8
Muoto: Sid.
Peukku: ^^b
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 3, 17, 32, 41 ja 44


*Hengästyttävä trilleri pojista, joiden harteilla painavat isien salatut synnit ja sydämiä korventaa kostonhimo.


Toisen maailmansodan ainaka espanjalainen laivankapteeni pelastaa Gibraltarinsalmelle haaksirikkoutuneen saksalaisjoukon. Kapteeni saa kiitokseksi kultaisen mitalin. Sitä ojentaessaan saksalainen lausuu kaksi sanaa, joita kapteeni ei koskaan unohda: Verrat, petos, ja Rettung, pelastus. Mitalin arvoitus mietityttää kapteenia ja hänen poikaansa Juan Carlosia, joka isänsä kuoltua perii vaalitun aarteen.


Vuosikymmenien kuluttua tuntematon kirjailija saapuu yllättäen Juan Carlosin luo väittäen tietävänsä mitalin alkuperän. Hän kertoo 1920-luvun Saksassa eläneestä Paulista, joka yrittää selvittää kuolleen isänsä kohtaloa. Isän on sanottu kuolleen haaksirikossa, mutta Paul saa vihiä, ettei tämä pidäkään paikkaansa. Järkytyksekseen hän ajautuu törmäyskurssille isänsä synkän menneisyyden kanssa.


Gómez-Jurado teki kansainvälisen läpimurtonsa esikoistrillerillään Kuolinkellot. Hänen kolmas teoksensa porautuu 1900-luvun synkkään historiaan ja ihmisen pahuuteen. Petturin merkki on ollut Espanjassa huikea myynti- ja arvostelumenestys.*


Gómez-Juradon kolmas kirja poikkeaa tyylillisesti kahdesta aikaisemmasta. Ensinnäkään se ei ole uskontojen maailmaan sijoittuva jännäri, vaan nyt liikutaan historian siivillä Saksassa aikoina, jolloin natsit nostivat siipiään. Toiseksi sen kieli on suorempi, joskin samalla enemmän kerronnallinen. Kyseessä on tarina, joka kerrotaan kuulijalle, ei tapahtumien ketju, jossa lukija on mukana.


Kirjan aihe on kiinnostava. On jännittävää pohtia miksi serkukset Paul ja Jürgen ovat niin erilaisessa asemassa. Toinen aatelisen tittelin perijä ja toinen taas alennettu palvelijan asemaan. Heidän kinailunsa ja eräänlainen vihansa… Etenkin kun poliittiset aatteet alkavat vaikuttaa taustalla. Toinen kun ajautuu natsien riveihin ja toinen taas rakastuttuaan juutalaistyttöön kulkee aivan erilaisia teitä. Tietysti mukana on omaa jännitystään antamassa Paulin isän mystinen kohtalo, johon vapaamuurarit tuntuvat olennaisesti liittyvän…


Kirjan tarina on hyvä. Siinä on monia vivahteita ja sävyjä, jotka pitävät mielenkiintoa yllä. Historiaan on sekoitettu hyvin fiktiota, joten lopputulos on nautittavaa luettavaa. Tässä kirjassa on niin jännitystä kuin romantiikkaakin. Eikä sovi unohtaa uskollisuutta. Mikä parasta, kirjan henkilöhahmot ovat lähestyttäviä. He ovat erilaisia ja inhimillisiä. Heillä on toiveensa ja pelkonsa, jotka säätelevät heidän tekemisiään. Aika, jota he elävät vaikuttaa heihin ja muokkaa heitä. Heitä ei unohda.

Kaiken kaikkiaan kirja oli koukuttava. Itse ahmin sen parissa päivässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti