torstai 18. helmikuuta 2016

Heidi Köngäs: Hertta

Alkuteos: Hertta (2015)
Ilmestymisaika: 2015 (ko.painos)
Sivumäärä: 266
Kustantaja: Otava
ISBN: 978-951-1-29249-4
Muoto: e-kirja
Peukku: q^^
Huom: Kiitos Elisa Kirja ja HelMetin Epos-elukupiiri
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 3, 23 ja 45


*En tuhoudu vaikka yritetään. En lakkaa taistelemasta koskaan.


”Minulle tuottaa mielihyvää sanoa hänen koko nimensä, sillä sekin on jollain lailla niin vahva ja miehekäs. Raamikas nimi, hyvin osuva. Miten minä selviäisin ilman Leinoa, rakkauttani? Hän on päässyt hetkessä niin lähelle, melkein verenkiertoon.”
Säkenöivä romaani Hertta Kuusisen ja Yrjö Leinon suhteesta, sen noususta ja tuhosta sodan ja vaaran vuosina. Hertta on 35-vuotias vapautuessaan vankilasta keväällä 1939, nälkäinen ja täynnä tahtoa. Poika Juri on jäänyt Moskovaan, samoin nuoruus. Hertta tutustuu komeaan Leinoon, ja rakastuu päätä pahkaa.
Salamarakkaudesta alkanut suhde muuttuu palavan poliittiseksi liitoksi. Talvisodan Hertta ja Leino piileskelevät maan alla ja joutuvat jatkosodan aikana turvasäilöön. Rauhan tultua koittaa kommunistiparin loiston aika. Leinosta tulee ministeri ja Hertasta maan tunnetuin naispoliitikko. Hertta on valmis antamaan aatteelle koko elämänsä, mutta mihin Leino on valmis? Kenen puolella hän on?*
Kirja jätti minut kahtia jakautuneeseen tilaan. Toisaalta se on kirjoitettu hyvin ja tunteella. Teksti soljuu eteenpäin ja virta kuljettaa temmolla, jossa heijastuu tunteen ja aatteen palo. Tapahtumat eivät todellakaan jätä lukijaa kylmäksi. Joskus vauhti ja teksti tuntuvat jopa henkeäsalpaavilta.
Mutta. Se toinen puoli. Jollain lailla itseäni ahdisti lukea kirjaa. Tyylistä se ei ole kiinni. Paitsi ehkä niiltä osin, että lukijan ehkä oletetaan tietävän jotain perustietoja tapahtumista ja henkilöistä, sillä kaikkea ei kerrota suoraan eivätkä tapahtumat väliin etene loogisesti. Väliin mahtuu pitkiäkin hyppyjä. Jonkinlaista perustietoa on siis hyvä olla, tai sitten kannattaa kaveerata googlen kanssa.
Köngäs on jakanut kirjan kolmen kertojan kesken - Hertan, Leinon ja Riekin. Jokaisella heistä on oma äänensä ja oma tapansa kertoa asioita. Toinen on salaperäisempi kuin toinen ja monesti ainakin Hertta ja Leino antavat toisistaan varsin erilaista kuvaa. Tottahan se on, että se, mitä toiset näkevät ei aina ole todellisuutta…

Kiintoisa ja keskittymistä vaativa teos, jonka uskon aukeavan paremmin vähän varttuneemmalle väelle. Historiasta ja Hertta Kuusisesta kiinnostuneille osuu varmaan myös kohdilleen. Lisäksi Yrjö Leinon hahmon ristiriitaisuus ja jopa rappio on aika karua luettavaa miehestä, joka joutuu lopulta melko kauaksi ihanteistaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti