keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

Colleen McCullough: Morgan’s Run

Alkuteos: Morgan’s Run (2000)
Ilmestymisaika: 2000 (ko.painos)
Sivumäärä: 608
Kustantaja: BCA
ISBN: ?
Muoto: Sid.
Peukku: q^^
Lukuhaaste 2016: 30. Viihteellinen kirja (10/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 2, 3, 4, 9, 25, 32 ja 44


*For the first time since her hugely popular bestseller The Thorn Birds captivated millions of readers, Colleen McCullough returns to Australia with a breathtaking new historical saga.


It was one of the greatest human experiments ever undertaken: to populate an unknown land with the criminal, the unloved and the unwanted of English society. Amid conditions of brutality that paralleled those of slavery, ‘The First Fleet’ was sent to a place no European but the legendary Captain Cook had ever seen.


Left to live or die on the hostile Australian continent, these convicts - and their equally isolated guards - occupy the centre of Colleen McCullough’s compelling new epic. Richard Morgan - convicted felon and educated, intelligent, resourceful man - finds the will to survive, experience the joys of love, and finally make an indelible mark upon the new frontier. A thoroughly researched historical saga rich in romance, adventure and unforgettable characters, Morgan’s Run has the makings of a modern classic.*


Tähän kirjaan tartuin sen nimen houkuttelemana. Ja jotenkin odotin karua elämää ja jopa julmuuksia, mutta lukiessani pidemmälle aloin jo vähän turtua…


Kirjan alku kertoo Richard Morganin elämästä Bristolissa. Kaikki on varsin hyvin, hän on koulutettu aseseppä, jonka onnistuu jopa tienata rahaa säästöön asti. Hänellä on vaimo ja poika ja perhe lähellään. Mutta koska Richard on rehellinen ja kunnollinen mies, joutuu hän lopulta pulaan ja sittenhän oikeastaan kaikki meneekin pieleen ja tämä kunnon mies menettää käytännössä kaiken.


Kirjan seuraavat osat käsittelevätkin sitten Richardin aikaa ensin vankilassa ja sitten pitkän pitkää purjehdusta Englannista kohti Australiaa. Mukaan mahtuu myrskyä, kapina suunnitelmia kuin uusia ystäviäkin.


Kirjan loppupuoli taas keskittyy siihen, miten haasteellista ja vaikeaa on elämä uudella mantereella, jota vasta ollaan asuttamassa. Rakennetaan kotia ja toimivaa yhteiskuntaa, joka on sinällään hankalaa kun osa asukkaista on vapaita miehiä - sotilaita ja merimiehiä - osa entisiä vankeja, jotka ovat suorittaneet tuomionsa ja osa taas vankeja, joilla rangaistuksen kärsiminen on vielä kesken. Tähänkin osaan mahtuu rakkautta ja ystävyyttä, sekä tietenkin ongelmia, jotka on tehty voitettavaksi.


McCullough on kirjoittanut kirjan, jossa historiallinen henki elää vahvana. Hän on panostanut ajan tuntuun ja lukija pääseekin hyvin kokemaan elon karun ihanuuden hahmojen kautta. Näitä hahmoja onkin vaikka muille jakaa. Toisinaan heitä kaikkia on hyvin vaikea muistaa, sillä osa heistä ei ole ollenkaan kiinnostavia. Itse en esimerkiksi edes kauheammin välittänyt päähenkilöstä, Richard Morganista. Minusta hän on vain hupsu mies, jolla suuren epäonnen jälkeen käy tilanteen huomioon ottaen aivan uskomaton tuuri… Sen sijaan hänen toveristaan Stephen Donovanista olisin mielelläni kuullut enemmänkin. Kirjan naishahmot taas ovat minusta kaikki järjestyksessään tylsiä ja melko yksipuolisia.

Uskoisin, että näin massiivinen kirja olisi ollut helppolukuisempi ja hiukan “keveämpi” lukea suomeksi. Kirjoitustyylikin kun pyrki olemaan enemmän arvokkaampi ja vanhemman oloinen kuin vauhdikas ja helppolukuinen. Jos siis Australian asutus ja vankien elämä historiallisissa puitteissa kiinnostaa, suosittelen tarttumaan tähän teokseen - ja ehkä ennemmin suomeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti