keskiviikko 9. maaliskuuta 2016

George R.R. Martin: A Game of Thrones

Alkuteos: A Game of Thrones (1996)
Ilmestymisaika: 2011 (ko.painos)
Sivumäärä: 835 +extrat
Kustantaja: Bantam Books
ISBN: 978-0-553-57340-4
Muoto: Nid.
Sarjamerkintä: A Song of Ice and Fire #1
Peukku: ^^b
Lukuhaaste 2016: 9. Sinulle vieraalla kielellä tai murteella kirjoitettu kirja (7/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 17, 25, 41 ja 44


*In A Game of Thrones, George R.R. Martin has created a genuine masterpiece, bringing together the best the genre has to offer. Mystery, intrigue, romance, and adventure fill the pages of the first volume in an epic series sure to delight fantasy fans everywhere.


In a land where summers can last decades and winters a lifetime, trouble is brewing. The cold is returning, and in the frozen wastes to the North of Winterfell, sinister and supernatural forces are massing beyond the kingdom’s protective Wall. At the center of the conflict lie the Stark of Winterfell, a family as harsh and unyielding as the land they were born to. Sweeping from a land of brutal cold to a distant summertime kingdom of epicurean plenty, here is a tale of lords and ladies, soldiers and sorcerers, assassins and bastards, who come together in a time of grim omens. Amid plots and counterplots, tragedy and betrayal, victory and terror, the fate of the Starks, their allies, and their enemies hangs perilously in the balance, as each endeavors to win that deadliest of conflicts: the game of thrones.*

Viimein sain aloitettua tämän lukuprojektin, joka on ollut hyllyssäni odottamassa jo pari vuotta. Jotenkin en vain ole saanut aloitettua, mutta nyt viimein päätin ottaa härkää sarvista ja uuden televisio sarjan kauden lähestyessä aloittaa tutustumisen myös kirjoihin.


Sarjan ensimmäinen kirja vastaa hyvin televisiosarjan tapahtumia. En tarkkaan muista mahtuivatko kaikki kirjan tapahtumat ensimmäiseen kauteen vai eivät, mutta sarjaan ei kirjan tapahtumista ole tehty juurikaan muutoksia. Ei ainakaan mitään merkittäviä mitä muistuisi suoraan mieleen. Tapahtumat vain kerrotaan ja esitetään laajemmassa mittakaavassa. Näin ollen kirja ei pääjuonien suhteen tuo televisio sarjaa katsoneelle suuria uutuuksia. Viehätys piileekin siinä, miten erilailla ja rikkaampina henkilöhahmot ja heidän välisensä suhteet näyttäytyvät.


Kirjassa tapahtumia päästään seuraamaan Tyrionin, Daenerysin, Aryan, Sansan, Branin, Jonin Eddardin ja lady Catelynin näkökulmista. Kukin näkökulmahahmoista on merkittävä ja omanlaisensa. Heidän toimintansa ja ajatuksensa pääsevät kirjassa paremmin esiin. Ja itse ainakin aloin muodostamaan heihin uudenlaisia siteitä kirjaa lukiessani. Esimerkiksi näin luettuna aloin paljon aikaisemmin tavallaan ymmärtämään Sansaa ja hänen toimiaan. Kun taas lady Catelynistä pidän huomattavasti vähemmän kuin aikaisemmin. Lisäksi kukin hahmoista tuo omia mielenkiintoisia havaintojaan ilmi koskien muita merkittäviä henkilöhahmoja kohtaan. Joten tilanteet tiivistyvät!


Koska näkökulmahahmoja jo itsessään on melko monta, eikä heidän kerrontajärjestyksensä ole mitenkään looginen, voi tapahtumien seuranta välillä olla haasteellista. Varsinaista kunnollista aikajanaa tapahtumien suhteen ei myöskään ole saatavilla, mutta onneksi teksteissä viitataan sen verran toisiinsa, että ajassa kuitenkin pysytään. Ainoaa poikkeusta tuo tietenkin Daenerysin osuuksien tarkka sijoittaminen tapahtumiin, sillä ne ovat vielä sen verran irrallisia muista tapahtumista.


Myös muita hahmoja kirjassa on melkoinen määrä ja heidän muistamisensa on melkoinen haaste. Niin se on kyllä myös televisiosarjassa. Onneksi kirjan lopussa on hyvä hakemisto henkilöistä ja pienet selitykset heidän suhteistaan. Helpottaa ainakin sen muistamista, mitkä huoneet taistelivat kenenkin puolesta.

Martin on onnistunut kirjoittamaan kutkuttavan jännittävän tarinan, joka pitää otteessaan. Hovin juonitteluja on ihana seurata ja ainakin suurimmaksi osaksi näkökulmahahmojen elämä on mielenkiintoista ja heihin muodostuu eräänlainen tunneside. Nyt jännitänkin sitten kovasti sitä, miten hyvin sarjan toinen osa tulee nappaamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti