perjantai 4. maaliskuuta 2016

Minna Canth: Agnes

Alkuteos: Agnes (1892)
Ilmestymisaika: 2012 (ko.painos)
Sivumäärä: 60
Kustantaja: Elisa Kirja
ISBN: 978-952-282-017-4
Muoto: E-kirja
Peukku: q^^
Huom: Saatavana ilmaiseksi Elisa Kirjasta
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 48


*Kaksi lapsuudenystävää ja koulutoveria, Liisi ja Agnes, tapaavat vuosien tauon jälkeen Kuopion laulujuhlilla. Liisi on asettunut aloilleen ja perustanut perheen, Agnesista tullut sivistynyt ja syntinen maailmankansalainen. Mutta onko kumpikaan löytänyt onnea?*


Alussa Canth kertoo mistä kaksikko tuntee toisensa ja miten herttainen Liisi ihailee kaunista ja ylvästä Agnesta. Muistelun jälkeen siirrytään pian itse asiaan ja kaksikon jälleennäkemiseen, joka onkin omiaan herättämään varsin voimakkaita tunteita ainakin Liisissä.


Canth kuvaa hyvin Liisin ajatusmaailmaa ja hänen tunteitaan. Nostaa pintaan ajatuksia, joita varmaan kuka hyvänsä kokisi jos kaunis ja ihanteellisena pidetty henkilö tuleekin “sotkemaan” kuvioita. Ehkä pieni tunne jää siitä, että Liisi ylireagoi, mutta toisaalta ajat kirjan kirjoittamisen aikaan olivat toiset kuin nykyään.


Ajallisuus on osa tätä teosta ja se näkyy paitsi henkilöhahmojen asenteissa niin myös kielessä. Heidän puheensa on vanhahtavan sointista ja käyttämänsä sanat sellaisia, ettei osaa niistä todellakaan enää käytetä. Jotkut ilmaukset saattavat nykylukijasta tuntua hassuilta tai hankalilta, mutta kyllä niiden idean tajuaa.

Lyhyt klassikko, pala suomalaista kirjallisuushistoriaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti