lauantai 19. maaliskuuta 2016

David Guterson: Lumi peittää setripuut

Alkuteos: Snow Falling on Cedars (1994)
Suomentaja: Markku Päkkilä
Ilmestymisaika: 1996 (ko.painos)
Sivumäärä: 461
Kustantaja: Otava
ISBN: 951-1-14260-7
Muoto: Sid.
Peukku: ^^b
Lukuhaaste 2016: 4. Maahanmuuttajasta, pakolaisesta tai turvapaikanhakijasta kertova kirja (9/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 3, 32, 42 ja 44


*San Piedro on mystisen kaunis saari Seattlen edustalla. Ennen saarta asuttivat rinnan Euroopasta tulleet siirtolaiset ja mansikkapelloilla ahkeroivat japanilaiset. Toinen maailmansota repäisi kuilun asukkaiden välille, eikä mikään palannut enää ennalleen.


Kun sitten arvostettu kalastaja kuolee oudoissa olosuhteissa, patoutunut kauna näyttää voimansa. Tapahtumat laajenevat kuvaukseksi kolmen sukupolven elämästä, kulttuurien välisestä kuilusta, ihmisten vastuusta, rakkaudesta.*


Kertomus liikkuu peräti kolmella tasolla. Nykyajassa seuraamme murhaoikeudenkäyntiä, jossa toisenpolven maahanmuuttajaa Kabuo Miyamotoa syytetään kalastajan murhasta. Lukija pääsee istumaan oikeussaliin ja kuulemaan kunkin todistajan lausunnot ulkona riehuvan lumimyrskyn antaessa oman sävynsä tapahtumille. Aina uuden hahmon astuessa todistajanaitioon, lukija taas pääsee sukeltamaan menneeseen. Kukin todistajista nimittäin kertoo yksityiskohtaisesti sen, mitä hänelle tapahtuikaan murhapäivänä. Ja lisäksi lukijalle avataan vielä pienen saaren maailmaa ja sen ennakkoluuloja Hatsuen ja Ishmaelin kertoessa nuoruutensa tarinaa. Hatsue on syytetyn vaimo ja Ishmael kylän lehtimies.


Kolme tavallaan päällekkäistä kertomusta on sommiteltu hienosti yhteen, eikä tapahtumien kulkua ole hankala seurata. Todistajien puheenvuoroissa pääsevät hienosti esiin epäluulot, olettamukset ja kunkin persoona. Länsimaisen ja japanilaisen kulttuurin yhteentörmäys on kuvattu hyvin ja uskottavasti. Kumpikin puoli saa omat puolustajansa ja syyttäjänsä. Lukijalle tarjotaan mahdollisuus ymmärtää molempia.

Kaunis tarina, josta paljastuu monia piirteitä ja joka saa pohtimaan ennakkoluulojen ja myös kulttuurien erojen vaikutusta elämään. Miten helppoa ja yksinkertaista olisikaan, jos ymmärtäisimme toisiamme paremmin. Lumi peittää setripuut onkin minusta ensinnä kertomus ihmisten välisistä eroavaisuuksista ja siitä, miten niistä huolimatta voimme elää yhdessä. Hieno lukukokemus, jota suosittelen lämpimästi lukijalle jolla on avara mieli.

2 kommenttia:

  1. Luin tämän tammikuussa ja herätti pitkälti samanlaisia ajatuksia. Tarinassa on myös hieno tunnelma lumimyrskyn riehuessa oikeudenkäynnin aikaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä siitä, että lumimyrsky antaa oman säväyksensä kirjaan!

      Poista