keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

George R.R. Martin: A Clash of Kings

Alkuteos: A Clash of Kings (1998)
Ilmestymisaika: 2011 (ko.painos)
Sivumäärä: 1009 + extrat
Kustantaja: Bantam Books
ISBN: 978-0-553-57990-1
Muoto: Nid.
Sarjamerkintä: A Song of Ice and Fire #2
Peukku: ^^b
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 9, 17, 25, 41 ja 45


*In this eagerly awaited sequel to A Game of Thrones, George R.R. Martin has created a work of unsurpassed vision, power, and imagination. A Clash of Kings transports us to a world of revelry and revenge, wizardry and warfare unlike any you have ever experienced.


A comet the color of blood and flame cuts across the sky. And from the ancient citadel of Dragonstone to the forbidding shores of Winterfell, chaos reigns. Six factions struggle for control of a divided land and the Iron Throne of the Seven Kingdoms, preparing to stake their claims through tempest, turmoil, and war. It is a tale in which brother plots against brother and the dead rise to walk in the night. Here a princess masquerades as an orphan boy; a knight of the mind prepare a poison for a treacherous sorceress; and wild men descend from the Mountains of the Moon to ravage the countryside. Against a backdrop of incest and fratricide, alchemy and murder, victory may go to the men and women possessed of the coldest steel.. And the coldest hearts. For when kings clash, the whole land trembles.*


Seikkailu Westerosissa jatkuu!


Tällä kertaa näkökulmahahmojen joukkoon voidaan lisätä Theon Greyjoy ja ser Davos, Sipuliritari. Muuten ääneen pääsevät hahmot ovat samat kuin ensimmäisessä osassa. Yhtä seurasta poistunutta lukuunottamatta.


Kuten ensimmäisen osan kanssa, myös kakkos kirjan tapahtumat ovat muuntuneet varsin hyvin televisiosarjaan. Mitään järisyttäviä muutoksia tai yllätyksiä ei ole luvassa. Painotus on sarjan katsoneella edelleenkin siinä, miten upeasti hahmot avautuvat lukiessa laajempaan skaalaan. Heihin pääsee aina vain syvemmälle ja syvemmälle sisään. Heitä ymmärtää tai vihaa enemmän. Ja myös osa vielä ääneen pääsemättömistä (?) hahmoista tulee tutummiksi näiden sivujen myötä. Jos oikein muistan, niin jotkut tapahtumat kerrotaan kirjassa laajemmin ja paremmin kuin mihin televisiosarja pystyi. Ja ehkä muutamaa pientä asiaa ei sarjassa paljastettu tai ne jäivät todella pienelle huomiolle. Tietysti joitain pieniä poikkeuksia tapahtumiin on tai ne sattuvat hitaammin kuin sarjassa. Tapahtumiinkin saa siis selvästi laajemman kuvan.


Martin kirjoittaa vauhdikkaasti ja persoonallisesti. Jokaisella kertojalla on oma äänensä ja tapansa tarkkailla maailmaa. Heidän elämänsä linkittyvät uskomattomalla tavalla tapahtumiin ja toisiinsa. Pientä miinusta tosin taas siitä, että joskus tapahtumien ajoitus on hankalaa. Osa luvuista kun on ajallisesti todella lyhyitä ja osa taas pitkiä. Pienellä yrityksellä tapahtumissa kestää kuitenkin perässä. Oikeastaan lukija saattaa yllättyä siinä, miten paljon aikaa joidenkin tapahtumien välillä kuluu. Joskus kun tuntuu, ettei aika olisi mennyt ollenkaan eteenpäin, mutta kuitenkin äkkiä tajuaa lapsien muuttuneen aikuisiksi...


Olen kyllä koukussa nyt tähän sarjaan. Kolmas osa lähtee lukuun välittömästi ja neljäs ja viides odottavat jo hyllyssä vuoroaan. Ne tulee varmaankin luettua heti putkeen. En kyllä valitettavasti taida ehtiä lukemaan niitä ennen kuin televisiosarjan uusin kausi pyörähtää käyntiin… Mutta haitanneeko tuo? Tärkeintä on kuitenkin nauttia hyvistä kirjoista.

Tästä siis hyvää ja laadukasta fantasiaa kypsempäänkin makuun. Löytyy taisteluja, romantiikkaa ja juonittelua sekä magiaa. Varmasti jokaiselle jotakin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti