tiistai 18. lokakuuta 2016

Anne Rice: Vampyyri Lestat

Alkuteos: The Vampire Lestat (1985)
Suomentaja: Hanna Tarkka
Ilmestymisaika: 2010 (ko.painos)
Sivumäärä: 572
Kustantaja: Otava
ISBN: 978-951-1-24215-4
Muoto: Nid.
Sarjamerkintä: Vampyyrikronikat #2
Peukku: ^^b
Lukuhaaste 2016: 5. Kirjan kannesta voi tehdä kirjanaaman (40/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 2, 3, 17, 25, 30, 32, 41, 42, 44

*Paholaismaisen kiehtova, tumman aistikas kulttisarja jatkuu

Demoninen rocktähti Lestat on vampyyriyhteisön toisinajattelija, joka ei kaihda julkisuutta vaan suunnittelee mammuttimaista rock-konserttia New Orleansiin. Hän saa käsiinsä romaanin Veren vangit, jossa vampyyri Louis kertoo elämäntarinansa. Lestatin mielestä Louis vääristelee totuutta, ja hän haluaa kertoa tarinansa itse.

Kapinallinen Lestat on saanut kohtalokseen selvittää vampyyriuden alkuperän ja merkityksen. Ja niin hän matkustaa ajasta ja paikasta toiseen - ikuisesti.

Erotiikan ja mustan huumorin sävyttämä seikkailu vie lukijan vääjäämättömällä voimalla kauhun tuolle puolen.

Anne Ricen vampyyriromaanit ovat modernin kauhun perusteoksia. Niistä on suomennettu myös Veren vangit ja Kadotettujen kuningatar.*Sain viimeinkin aikaiseksi luettua tämän Vampyyrikronikoiden toisen osan ja pakko tunnustaa, että moni mieltäni kutkuttamaan jäänyt asia Kadotettujen kuningattaresta selvisi ja aukesi aivan erilailla. Suosittelen siis ainakin näiden kronikkojen kohdalla kestämään järjestyksessä.

Rice eläytyy todella Lestatin rooliin. Teksti on vauhdikasta ja persoonallista. Tapahtumat soljuvat eteenpäin vauhdilla ja joskus minun piti jopa palata vähän taaksepäin, jotta ymmärsin mitä kirjassa oikein tapahtui. Tämä ei ole ihme, sillä näihin sivuihin mahtuu lähes koko vampyyri Lestatin elämä, mikä on kohtalaisen pitkä aika ja lisäksi vielä Mariuksen ja Armandin tarinat. Luvassa on siis varsinaista menoa ja meininkiä halki vuosisatojen ja useiden eri maiden.

Tähänastisista Ricen kirjoista Vampyyri Lestat on ehdoton suosikkini, jota voin lämpimästi suositella luettavaksi. Kunhan vain lukija kestää Ricen homoeroottiset viittaukset. Kirjailijalla on kyllä kiinnostavia naisvampyyrihahmoja, mutta he jäävät aina sivuosaan uskomattoman kauniiden miesten varastaessa näyttämön.

2 kommenttia:

  1. Mulla on seuraavaksi luvussa Veren vangit, jonka päädyin lainaamaan Halloween-haasteeseen.. Saapas nähdä mitä tykkään, en osaa vielä odottaa mitään. Olen kiertänyt vampyyrikirjat kaukaa, mutta Draculan luettuani päätin antaa niillekin mahdollisuuden.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahdollisuuden antaminen kyllä kannattaa. Ricen kirjat on lähempänä tätä "perinteisempää" vampyyrikirjallisuutta kuin vaikka mitä Twilightit (jotka kuitenkin on ihan hyvin ja luettavasti kirjoitettu). Ricellä on hieno maailmankuvaus ja kiintoisia hahmoja. Toivottavasti tykkäät!

      Poista