keskiviikko 26. lokakuuta 2016

David Suchet: Hercule Poirot ja minä

Alkuteos: Poirot and Me (2013)
Suomentaja: Sirpa Parviainen
Ilmestymisaika: 2015 (ko.painos)
Sivumäärä: 379
Kustantaja: Minerva
ISBN: 978-952-312-134-8
Muoto: Sid.
Peukku:  ^^b
Lukuhaaste 2016: 26. Elämäkerta tai muistelmateos (41/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 2, 4, 5, 17, 41, 42 ja 44

*Harva näyttelijä on herättänyt kirjallisen hahmon eloon niin sisäsyntyneesti kuin David Suchet Hercule Poirot’n. Niiden 24 vuoden aikana, kun Suchet filmasi Agatha Christien rikostarinoita, hänestä tuli älykkään herrasmiesetsivän ruumiillistuma. Kirjassaan David Suchet jakaa muistojaan tämän legendaarisen televisiosarjan vaiheista ja kertoo, mitä Poirot’n hahmo on vuosien mittaan hänelle merkinnyt.

Poirot-elokuvien sarja alkoi televisiossa tammikuussa 1989, ja sen viimeiset osat kuvattiin kesällä 2013. Siihen mennessä Suchet oli näytellyt Poirot’n roolin jokaisessa tarinassa, jonka Christie on hahmosta kirjoittanut. Suchet kertoo, miten sai roolin Agatha Christien tyttären suosiollisella avustuksella ja miten hän päätti antaa maailmalle autenttisimman Poirot’n, mitä ikinä oli filmattu.

Teos vie mielenkiintoiselle matkalle maailman pisimpään jatkuneen televisiosarjan kulissien taakse. Se vilisee anekdootteja niin tapahtumista ja kuvauspaikoista kuin sarjassa vuosien varrella vierailleista tähtinäyttelijöistäkin.

David Suchet on englantilainen näyttelijä, joka on yli nelikymmenvuotisen uransa aikana näytellyt lukemattomia teatterirooleja mm. The Royal Shakespeare Companyn riveissä sekä monissa elokuvissa. Parhaiten hänet kuitenkin tunnetaan maailmalla hänen roolistaan Hercule Poirot’na.*Okei, ehkei tämä elämäkerta pure aivan kaikkiin. Mutta minuun se osui ja upposi. Johtuu täysin siitä, että olen Hercule Poirot’n fani ja lisäksi pidän vielä David Suchetista näyttelijänä. Näin ollen tämä kirja, joka kertoo koko kaksikon yhteisen matkan, oli minulle nappi luettavaa.

Suchet kirjoittaa rennolla otteella, jota on mukava lukea. Hän avaa roolisuorituksensa taustoja ja kertoo, kuinka vähitellen kasvoi olemaan Hercule Poirot. Samalla hän esittelee lyhyesti jokaista kuvattua sarjan jaksoa ja jakaa kiintoisaa tietoa kanssanäyttelijöistään. Tutuksi tulee myös hänen mieltään alituisesti kalvanut pelko siitä, jatkuisiko sarja vai ei. Minusta ainakin on melko jännittävää, ettei sarjan jatkuminen oikeastaan koskaan ollut täysin varmaa.

Kirjan aikana lukija oppii paljon lisää Poirot’sta. Monet Suchetin tekemät havainnot ja huomautukset ovat nappiinsa osuvia ja osa jopa sellaisia, että ne ovat ainakin minulta jääneet kirjoja lukiessani tekemättä. Tosin en vielä olekaan lukenut kaikkia Poirot-kirjoja. Samalla kun lukijan tietämys Poirot’sta kasvaa, oppii hän myös tuntemaan paremmin näyttelijä Suchetin. Kirja on nimittäin samalla matka myös hänen elämäänsä, jonka tärkeäksi osaksi belgialainen etsivä tuli. Suchet osoittautuukin äärimmäisen monipuoliseksi näyttelijäksi ja minun on tunnustettava, että olen parikin sellaista elokuvaa katsonut, joissa hän on ollut mukana, sitä edes tajuamatta. Ja minä kun luulin tunnistavani Poirot’n missä vain! No, ehkä toppauksilla on vaikutusta asiaan…

Kiinnostava kirja Poirot-fanille. Mukavaa luettavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti