sunnuntai 16. lokakuuta 2016

Kurt Vonnegut: Teurastamo 5 : eli lasten ristiretki

Alkuteos: Slaughterhouse Five or The Children’s Crusade (1969)
Suomentaja: Juhani Jaskari
Ilmestymisaika: 2007 (ko.painos)
Sivumäärä: 190
Kustantaja: Tammi
ISBN: 978-951-31-4076-2
Muoto: Nid.
Peukku: q^^
Lukuhaaste 2016: 2. Matkakertomus (39/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 3, 4, 17, 26, 34, 35,  38, 41, 42, 44 ja 50

*Kurt Vonnegut (1922-2007) kuuluu amerikkalaisen kirjallisuuden suuriin nimiin. Hänen viiltävän satiirinsa kohteeksi ovat joutuneet niin amerikkalainen yhteiskunta, tiedemaailma kuin rahakin. Teurastamo 5:ssä Vonnegut kuvaa järjettömyyksistä suurinta - sotaa.

Romaanin perusaiheena on Dresdenin pommitus helmikuussa 1945, joukkotuho, jonka todistajaksi kirjailija itse sotavankina joutui. Teurastamo 5 on kuitenkin paljon muutakin kuin kuvaus noista kauhunhetkistä. Se on kirja, jota on melkein mahdoton määritellä. Siinä tosi ja fantasia, kauhu ja komiikka sekoittuvat ainutkertaisella tavalla.*Teurastamo 5 aiheuttaa minussa ristiriitaisia ajatuksia. Pidän Vonnegutin käyttämästä kielestä ja sen lennokkuudesta. Tekstiä on todella helppo lukea ja se nappaa mukaansa. Sen sijaan tekstin sisältö ei olekaan sieltä helpoimmasta päästä. Tapahtumat hyppivät sinne ja tänne ja kirjassa tapahtuu uskomattomia asioita. Äkkiä lukeminen ei tunnukaan niin helpolta…

Kirjassa Billy Pilgrim matkustaa ajan ja paikan halki, läpi koko elämänsä. Hän siirtyy sujuvasti vuodesta ja paikasta toiseen, matkustaa jopa avaruudessa. Hän näkee ajan kerroksellisuuden, koska se opetetaan hänelle ja tietää siksi, että kaikki aika ja kaikki paikat ovat aina olemassa yhtä aikaa. Ennalta määrättyä kohtaloa on siis turha koettaa muuttaa, koska niin on kuulunut aina käydä. Jokseenkin masentava ajattelu. Toisaalta taas, miksi sitten murehtia turhia, jos niin olisi tai tulisi kuitenkin käymään?

Vonnegut on mielenkiintoisen oloinen kirjailija. Enkä yhtään ihmettele, että hänen teoksensa on päätynyt kiellettyjen kirjojen listalle. Sen ajatukset ovat sen verran räikeitä ja kieli melkoisen rehevää. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen kirja.

2 kommenttia:

 1. Tämä on ollut minulla pitkään luettavien listalla. Olen kirjastossakin hivellyt, mutta en ole koskaan tuonut kotiini asti. :D
  Hyvä arvio, joka sai kyllä kiinnostumaan tästä vielä enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsellä kanssa oli ollut suunnitelmissa jo pidemmän aikaa. Onneksi tartuin tähän viimein. Ehdottomasti kannattaa nyt seuraavalla kirjastoreissulla napata matkaan!

   Poista