maanantai 31. lokakuuta 2016

Sjón: Sinun silmäsi näkivät minut

Alkuteos: Augu þín sáu mig - Ástarsaga
Suomentaja: Maarit Kalliokoski
Ilmestymisaika: 2004 (ko.painos)
Sivumäärä: 248
Kustantaja: LIKE
ISBN: 952-471-175-3
Muoto: Nid.
Peukku: ^^b
Lukuhaaste 2016: 3. Kirjassa rakastutaan (43/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 44

*Toisen maailmansodan aikaan pienessä saksalaisessa kylässä nuoren naisen elämä muuttuu oudoksi tarinaksi, kun majatalo Vrieslanderiin ilmaantuu mystinen matkamies. Ikkunattomassa huoneessa todellisuuteen alkaa ilmaantua salaisia kurkistusaukkoja.

Sinun silmäsi näkivät minut on kuin lumoava satu, jossa viehättävän eriskummalliset tarinat lomittuvat toisiinsa. Kaiken yllä häärää arkkienkeli Gabriel, joka yrittää välttää Saatanan sotkuisia pauloja.

Islantilainen Sjón (synt. -62) on Lontoossa asuva kirjailija ja kulttuurihahmo, joka on tehnyt paljon yhteistyötä mm. Björkin kanssa. Tämä on hänen kolmas romaaninsa. Hän on myös kirjoittanut runoja ja näytelmiä.*Kirjan tarina elää monessa eri kerroksessa, mikä voi lukijasta tuntua hassulta ja ehkä hankaloittaa tarinan ymmärtämistä. Kaiken ulkopuolella ovat kaksi aikalailla persoonattomiksi jäävää henkilöä: tarinankertoja ja tämän kuuntelija, joka toisinaan huomauttelee asioita. Kertoja kertoo toiselle tarinaansa, kertomusta siitä, miten hän sai alkunsa. Kirjan päätapahtumat ovat osa tätä tarinaa, jossa nuori Marie-Sophie, kertojan äiti, elää elämäänsä saksalaiskylässä ja mitä hänelle siellä tapahtuikaan. Kolmannen tason avaavat tapahtumat Marie-Sophien elämässä. Ne liittyvät aina toisinaan hänen ajatuksiinsa, toisinaan itse tapahtumiin. Ne ovat muistoja tai väliin miltei kuin unta. Toisinaan ne ovat tarinoita, joita nainen itse kertoo. Neljännellä tasolla seikkailee arkkienkeli Gabriel omine ongelmineen, jotka tosin vaikuttavat koko maailmaan.

Näin selitettynä kertomus voi vaikuttaa todella monimutkaiselle ja sekavalle. Helppo se ei missään tapauksessa ole. Tapahtumat ovat välillä hyvinkin outoja ja oikeastaan varsinaisesta juonesta voi olla hankala päästä kiinni. Silti Marie-Sophien tarina on kaunis, vaikkakin toisinaan melko julma. Sjón on nimittäin kirjoittanut välillä melko ikävistäkin asioista. Lukijan kannattaa siis varautua pieniin tai suurempiinkin yllätyksiin tämän sadunomaisen tarinan poimuissa. Kepeys ja iloisuus kun voi varsin äkkiä muuttua joksikin aivan muuksi…

Pidän kovasti Sjónin tavasta kirjoittaa. Hän ei asetu kaavoihin vaan leikittelee ja haastaa lukijaa. Eteen piirtyy maailma, jossa osa on totta ja osa satua, mielikuvituksen leikkiä. Tekstissä on miltei taianomaista tuntua ja sen parissa viihtyy. Jotain historiallisia taustoja on hyvä tuntea, sillä muutoin voi olla etteivät kaikki tekstiin piilotetut viittaukset aukea. Sjón on kyllä ehdottomasti kokeilemisen arvoinen kirjailija!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti