torstai 2. toukokuuta 2019

Stephen King: Carrie

Alkuteos: Carrie (1974)
Kääntäjä: Tuula Saarikoski
Ilmestymisaika: 1991 (ko.painos)
Sivumäärä: 205
Kustantaja: Tammi
ISBN: 951-30-9440-5
Muoto: Nid.
Peukku: ^^b
Lukuhaaste 2019: 38. Jossain päin maailmaa kielletty kirja (42/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 16, 36, 38 ja 40
Hyllynlämmittäjä: 24
Lukulistalta: 21

*Carrieta on sitten kiva kiusata - se on tuollainen ujo ja kömpelö, ei osaa edes kunnolla suuttua. Opettajat ovat tosi vittumaisia kun sekaantuvat asiaan. Sen joutuu Carrie vielä maksamaan - järjestetään sille joku mahtava pila, niin että koko kaupunki saa nauraa.

Mutta eivätpä tiedä Carrien koulutoverit, kenen kanssa ovat tekemisissä. Carrie ei olekaan ihan tavallinen tyttö, vaikka siltä näyttää. Hänellä on hallussaan hyvin erikoinen kyky: pelkän ajatuksen voimalla hän voi saada aikaan katastrofeja, muuttaa koko maailman painajaiseksi. Se on aivan erinomainen koston apuväline. Ja eräänä kauniina kevätiltana, josta on vähällä tulla hänen elämänsä onnellisin, hän päästää sen valloilleen…*



Itselleni hieman erilainen King. Tarina on kerrottu “sekatekniikalla”. Osa tekstistä on tarinaa itseään ja sitä seurataan muutaman eri henkilön kantilta. Osa kirjasta taas on lainauksia kirjoista, joita tarinan henkilöt ovat kirjoittaneet. Useista erilaisista kokonaisuuksista rakennettuna tarina on vauhdikas ja sitä on jännittävä lukea.

Carrie on kirjana voimakas. Koulukiusattu nuori, joka saakin mahdollisuuden koskaa kiusaajilleen. Mukana myös henkilöitä, jotka pyrkivät kohti hyvää ja haluavat tehdä oikein. Sääli, että monesti sellaisille ihmisille käy hassusti… Niin myös Carriessa. Tämä ei ole onnellinen prinsessa satu. Tässä ei ole onnellista loppua. Paha saa aikaan enemmän pahaa. Pakko sanoa, että onneksi todellisessa maailmassa ei yleensä näin tapahdu. Palava koulu ja juhlasaliin lukitut nuoret vain tuovat liikaa mieleen nykypäivien koulusurmat. Onneksi tässä on kyseessä vain pelkkä fiktio.

En yhtään ihmettele, että King löi aikoinaan läpi tällä teoksella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti