maanantai 6. huhtikuuta 2020

Jonas Gardell: Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin - Rakkaus

Alkuteos: Torka aldrig tårar utan handskar - 1. Kärlek (2012)
Kääntäjä: Otto Lappalainen
Lukija: Antti L. J. Pääkkönen
Ilmestymisaika: 2017 (ko.painos)
Kesto: 9h 50min
Kustantaja: StorySide FI
ISBN: 9789177616382
Muoto: e-äänikirja (BookBeat)
Sarjamerkintä: Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin #1
Peukku: q^^
Lukulistalta: 34


*Syyskuussa 1982 Rasmus astuu junasta Tukholmaan eikä aio palata jouluksi kotiin. Hän on nuori ja kaunis, ja kuin syleilyyn hän heittäytyy Tukholman gay-yhteisöön.


Benjamin kiertää ovelta ovelle, hän kertoo Jehovasta ja koputtaa Paulin oveen. Tuon oven takana Benjamin kohtaa Rasmuksen, eikä mikään ole entisensä.


Gardellin romaanitrilogia kertoo siitä, mitä näille ihmisille tapahtui: kahviloissa, saunaklubeilla, sairaaloissa ja hautausmailla. Se on kiihkeä requiem nuorille miehille, jotka elivät, sairastuivat, kuihtuvat pois.*




Kirja on kaunis kertomus kahdesta nuoresta, jotka koettavat etsiä omaa paikkaansa maailmassa ja tulla hyväksytyiksi sellaisina kuin mitä ovat. Benjamin kipuilee uskonnollisen perheensä kanssa kun taas Rasmuksen vanhemmat tuntuvat kieltävän koko pojan homouden mahdollisuuden olemassaolon. Kaikeksi onneksi kumpikin nuorista on lopulta rohkea ja uskaltaa lähteä kulkemaan omaa tietään ystävien ja oppaiden avulla. Onneksi he lopulta löytävät toisensa!


Lapsuuden ja nuoruuden välimaastoa kuvataan elävästi ja lämpimästi. Nuoriin ja heidän ystäviinsä syntyy side, kiinnostus. Samalla mukaan livahtaa kuin huomaamatta tietoa siitä, miten homous oli kiellettyä ja kirottua ja miten AIDS vähitellen alkoi ilmaantua mukaan kuvioihin. Mukana on julmaa vihjailua tulevaisuudesta…


Vakava aihe, jota on kuvattu lämmöllä ja rakkaudella.


Lukijana pidän Pääkkösestä. Hänen äänensä on miellyttävän pehmeä kuunnella. Pienen miinuksen annan siitä, että välillä hän ei osaa tauottaa lukemistaan. Aivan aavistuksen pitempi tauko kappaleiden välillä olisi tehnyt kuuntelemisesta miellyttävämpää. Varsinkin jos kappaleiden vaihdon yhteydessä siirryttiin samalla myös kokonaan toiseen vuoteen tai toiseen henkilöhahmoon.


Kokonaisuutena mielenkiintoinen ja tutustumisen arvoinen teos. Jatkan ehdottomasti trilogian seuraavan osan parissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti