keskiviikko 15. huhtikuuta 2020

Marcelo D’Salete: Angola Janga : Kingdom of runaway slaves

Alkuteos: Angola Janga (2017)
Kääntäjä: Andrea Rosenberg
Ilmestymisaika: 2019 (ko.painos)
Sivumäärä: 426
Kustantaja: Fantagraphics Books
ISBN: 9781683961918
Muoto: Sid.
Peukku: q^^


*Eisner award-winning cartoonist Marcelo D’Salete boidly recreates a long-overlooked history of black resistance against oppression.

Founded in late sixteenth-century Brazil, Angola Janga was a beacon of freedom. For over a hundred years, this community of runaway slaves thrived in fierce opposition to the Dutch and Portuguese colonial powers. In the stunning follow-up to his critically acclaimed graphic novel debut, Run for It, D’Salete brings the history of this precarious kingdom to life - the painful stories of fugitives, the brutal raids by colonial forces, and the tense power struggles among its inhabitants.

At turns empowering and heartbreaking, Angola Janga is a stark reminder that the fight for justice is an eternal battle.*


Angola Janga on raskas ja vaikuttava teos. Sarjakuva on melkoinen järkäle, mutta fyysisesti yllättävän kevyt kokoonsa nähden. Sen sijaan sen sisältö on kaikkea muuta kuin kevyt.

Kirja kertoo karanneiden orjien ja heidän isäntiensä välisestä sodasta. Se kertoo orjien huonosta kohtelusta, heidän paostaan ja taistelustaan oman vapauden ja unelmien puolesta. Se kertoo julmasta ja kauniista elämästä ja siitä, mitä ne maksavat… Mukaan on liitetty todellisten henkilöiden kirjeitä tai lausuntoja ajalta, josta sarjakuva kertoo.

Mustavalkoinen sarjakuva on helposti seurattava. Tarina etenee hyvin ja tapahtumissa kestää perillä. Sen sijaan minulla oli toisinaan vaikeuksia erottaa henkilöhahmoja toisistaan, vaikka heissä onkin selviä eroja. Ehkä vaikutusta oli sillä, että luin sarjakuvan aavistuksen väsyneenä… Kuvitus on voimakas ja väkevä. Ja monesti varsin tumma. Ei herkimmille tai pelkästään kauneuden ystäville.

Opettavainen ja kiinnostava sarjakuva. Kiinnostaa varmasti historian ystäviä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti