torstai 23. huhtikuuta 2020

JP Koskinen: Tammikuun pimeä syli

Alkuteos: Tammikuun pimeä syli (2016)
Lukija: Raiko Häyrinen
Ilmestymisaika: 2018 (ko.painos)
Kesto: 7h 10min
Kustantaja: Crime Time
ISBN: 9789178019878
Muoto: e-äänikirja (BookBeat)
Sarjamerkintä: Murhan vuosi #1
Peukku: q^^
Huom: kirjailija Tapani Bagge vilahtaa mukana
Lukuhaaste 2020: 15. Fiktiivinen kertomus, jossa mukana todellinen henkilö (15/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 7, 9, 15, 24, 37, 38 ja 42
Lukulistalta: 44


*Juho Tulikoski on uuden uran alussa, kun hänen enonsa Kalevi Arosuo pyytää Juhoa avukseen. Arosuo on siirtynyt poliisivoimista yksityisetsiväksi ja on saanut ratkaistavakseen Juhon isän murhan. Juhon matka kohti murhien maailmaa alkaa.*





Koskinen osaa kirjoittaa näköjään myös dekkareita. Mukava havainto ja mukava kuuntelukokemus näin ensitutustumalta.


Juho on kertojana inhimillinen. Hän kuvaa omien havaintojensa mukaan maailmaa, ihmisiä sekä myös muistoja. Hän on elävä ja lähestyttävä kertoja. Joka kuitenkin jättää vielä paljon paljastumaan sarjan tuleviin osiin… Nämä pienet vihjeet jäävät kutkuttelemaan lukijan mieltä vaikka samalla seurataankin murhatutkimuksia.


Juho ja hänen enonsa ovat kiintoisa parivaljakko. Arosuo paljastaa tuskin mitään ja tuntuu olevan aina askeleen tai pari edellä. Myös lukijaa. Helpolla ei nimittäin tämän tapauksen ratkaisu valkene. Paikoitellen jopa mietin, että millainen neiti Marple kakkonen tämä Arosuo oikein onkaan kun onnistuu tapauksen selvittämään. Eikä Juhokaan lopulta täysin tompioksi jää…


Murha, sen toteutus ja motiivit ovat melko mielenkiintoisia. Itselläni ainakin loksahti suu auki kun kaikki syyt ja taustat alkoivat paljastumaan. Mielikuvituksen puutteesta ei Koskista todellakaan voi syyttää!


Lukijana Häyrinen on kuunneltava. Miellyttävä ja tasainen ääni. Pienen miinuksen annan siitä, että toisinaan hän tuntuu nielaisevan sanan alun, jolloin osa sanasta jää arvailun varaan. Onneksi puuttuvan osan pystyy yleensä melko helposti päättelemään.


Sen verran mukava kuuntelukokemus, että taidan jatkaa sarjan parissa. Muutama seuraava osa ainakin lienee jo ilmestynyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti