tiistai 7. huhtikuuta 2020

Jostein Gaarder: Sofian maailma : romaani filosofian historiasta

Alkuteos: Sofies verden (1991)
Kääntäjä: Katriina Savolainen
Ilmestymisaika: 2001 (ko.painos)
Sivumäärä: 608
Kustantaja: Tammi
ISBN: 9513119971
Muoto: Nid.
Peukku: q^^
Huom: teoksen pohjalta on tehty elokuva, televisiosarja, musikaali ja CD-ROM
Lukuhaaste 2020: 12. Kirjasta on tehty näytelmä tai ooppera (12/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 9,12, 16, 22, 37 ja 44
Lukulistalta: 35

*Sofian maailma on kertomus Sofiasta, tavallisesta 14-vuotiaasta norjalaisesta koulutytöstä, jonka rauhallisen elämän eräänä toukokuun päivänä katkaisee nimetön kirje. Kirjeessä on vain kolmen sanan pituinen kysymys: Kuka sinä olet? Kohta postilaatikkoon ilmestyy toinen kirjelappu, jossa kysytään: Mistä maailma on peräisin?

Mitä ihmettä? Pilaileeko joku Sofian kustannuksella? Osaako kukaan vastaa noin vaikeisiin kysymyksiin? Ja lisää on tulossa. Sofian postilaatikkoon putoilee länsimaisen filosofian historiaa käsitteleviä kirjeitä. Samaan aikaan Sofia löytää jollekin oudolle Hildelle Libanonista lähetettyjä postikortteja. Niiden myötä hän tempautuu ihmeelliseen seikkailuun ja huomaakin olevansa kaikkea muuta kuin tavallinen tyttö. Opiskeltuaan suuria ajattelijoita Sofia oppii ymmärtämään myös oman paikkansa maailmanhistoriassa, puhumattakaan henkeäsalpaavasta syntymäpäiväyllätyksestään…

Sofian maailma on jännittävä romaani nuoren tytön elämästä, aikuistumisesta ja sijoittumisesta maalmanjärjestykseen. Samalla Sofian maailma on oppikirja ajattelumme kehittymisestä alkaen antiikin filosofeista ja päätyen oman vuosisatamme eksistentialismiin.

“Tullaksemme hyviksi filosofeiksi tarvitsemme ainoastaan kyvyn ihmetellä” - siinä lähtökohta niille, joita elämän ihme mietityttää, ahdistaa tai pelottaa. Sofian maailma avaa uusia ajattelun ulottuvuuksia kaikenikäisille.*Sofian maailma on kiinnostava kirja myös aikuisille. Ainakin itse huomasin oppivani paljon uusia asioita lukiessani. Filosofian historia, sen merkkihenkilöt ja ajatukset on tiivistetty napakkaan ja selkeään muotoon. Tässä kirjassa ei ole paljoa turhia lörpötyksiä. Ainakaan aluksi…

Kirja on jaettu tavallaan kahteen osaan. Näistä ensimmäinen osa on minusta ehdottomasti parempi. Siinä Sofia saa kirjeitä ja lueskelee ne itsenäisesti. Hän saa toki myös Hildelle osoitettuja postikortteja ja tämä mysteeri kutkuttaa mieltä. Mistä on kyse? Kun mysteeri sitten selviää, saattaa osa lukijoista olla innoissaan, osa taas pettyä. Itse petyin. Etenkin kun kirjan koko tyyli tuntui muuttuvan samalla heitolla aivan toisenlaiseksi… Lukija oppii yhä paljon, mutta osa tarinasta tahtoo mennä pelkäksi vitsiksi. Aivan kuin kirjailija ei olisi uskonut, että alkuajatus riittäisi pitämään mielenkiintoa yllä. Nyt minulle tuli tunne siitä, että kirjailija jopa aliarvioi nuoremmat lukijat.

Sujuvasti kirjoitettu tarina. Paljon kiintoisaa asiaa selkeään muotoon laitettuna. Kirjailijan tietämyksen aiheesta huomaa. Yllättävästä juonenkäänteestä en itse paljoa piitannut, mutta tuskin se kirjasta sen huonompaa tekee. Laittaa vain lukijan mielikuvituksen erilaiseen koitokseen. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen kirja kaikenikäisille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti