perjantai 17. huhtikuuta 2020

Ursula K. Le Guin: Näkemisen lahja

Alkuteos: Gifts (2004)
Kääntäjä: Kristiina Rikman
Ilmestymisaika: 2005 (ko.painos)
Sivumäärä: 252
Kustantaja: WSOY
ISBN: 9510308501
Muoto: Sid.
Sarjamerkintä: Läntisen rannan aikakirjat #1
Peukku: ^^b
Lukulistalta: 41


*Ylämaiden hajanaisilla tiluksilla sinnittelee sukuja, joilla on hallussaan syntyperäisiä erityislahjoja. Heillä on sekä elämää ylläpitäviä kykyjä että tuhoisia voimia vääntää sijoiltaan raajoja, halvaannuttaa tai tehdä vihamiehensä kuuromykiksi. Keskenään torailevat valtapiirit joutuvat elämään alituisessa pelossa, että sukuhaarat käyttäisivät voimiaan naapuria vastaan.


Nuori Orrec kieltäytyy isänsä, Caspromantin valtarin Canocin pettymykseksi harjoittamasta tappamisen taitojaan. Surmattuaan viattomia luontokappaleita tahattomasti pelkän katseensa voimalla Orrec pyytää isäänsä sitomaan sokaisevan siteen hänen silmilleen; siihen saakka, kunnes poika oppisi hallitsemaan villiä “lahjaansa”.


Mutta Orrecin huolet eivät pääty siihen. Drummantin Ogge, mahtavan naapurivaltapiirin johtaja, tarjoaa hänelle puolisoksi casprojen sukuhaarasta periytyvää sukulaistyttöä. Liitto olisi strategisesti tärkeä. Orrec on kuitenkin ehtinyt valita mielitietykseen lapsuudenystävänsä Gryn, jolla puolestaan on taito kutsua eläimiä luokseen, muttei halua saattaa niitä metsästäjien armoille…


Maameren tarinoistaan kuulu fantasian mestari Ursula K. Le Guin kirjoittaa vaikuttavasti voiman ja vastuun vaikeasta tasapainosta. Näkemisen lahja on viisas ja kaunis kertomus kahden vanhempiensa toiveiden ristipaineissa aikuistuvan … *


Le Guin osaa kirjoittaa. Ja luoda maailman, johon on helppo ihastua. Näin, vaikkei heti alkuun pääsisikään kiinni kaikkeen tai ymmärtäisi maailmaa kokonaan.


Ylämaat on kiehtova kokonaisuus. Sen sukujen lahjat mielenkiintoisia ja jännittäviä. Niiden periytyminen myöskin. Sekä lahjojen mahdollisuudet. Valtapiirien taistelut ovat hyvä ja kiinnostava pohja jos jonkinlaisille seikkailuille ja tapahtumille. Ne ovat myös julma kasvuympäristö lapsille, jotka ovat ja haluavat olla erilaisia. Pidän tästä salaperäisestä maailmasta, vaikka välillä sen ymmärtäminen onkin hankalaa. Kaikkea Le Guin ei nimittäin kerro tai selitä lukijalle. Lisäksi sukujen ja valtapiirien monimutkaiset nimet ja sukulaisuussuhteet vaativat oman osansa keskittymisestä.


Näkemisen lahja kertoo kahdesta nuoresta, jotka haluavat elää erilaista elämää. He eivät halua sotaa ja väkivaltaa, eivät turhaa tappamista. Heitä kumpaakin koetetaan siihen pakottaa. Gryn äiti haluaisi tyttärensä kutsuvan eläimiä saaliiksi samalla kun kouluttaa hevosia ja koiria hyötykäyttöön. Orrecin isä taas näkee poikansa villin kyvyn olevan ainoa keino pitää vihamiehet loitolla. Pelko on suuri ja voimakas ase. Mutta kaikki eivät pelaa rehellisillä keinoilla Ylämailla. Eivät varsinkaan ne, jotka pelkäävät…


Orrec kertoo heidän kummankin tarinan. Se on kasvutarina lapsesta nuoruuteen ja siihen mahtuu paljon. Se on tarina ystävyydestä ja kasvusta. Se on myös tarina petoksesta ja aikuisten ja sukujen välisistä taisteluista. Orrec on hyvä kertoja, sillä tarina ottaa mukaansa.

Näkemisen lahja on hieno tarina, jossa on rauhallinen tunnelma ja joka antaa varmasti ajateltavaa monen ikäiselle lukijalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti