torstai 18. helmikuuta 2021

Mikko Aaltonen: JHT - Musta lammas

 

Alkuteos: JHT - Musta lammas (2016)

Lukija: Paavo Kerosuo & Cheek

Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)

Kesto: 16h 24min

Kustantaja: Otava

ISBN: 9789511353829

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: q^^

Lukuhaaste 2021: 26. Elämäkerta henkilöstä, joka on elossa (12/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2021 ainakin: 4, 7, 17, 29, 36, 37, 39, 45 ja 50

*Kaikki tietävät Cheekin. Kukaan ei tunne Jarea.

Miten lahtelaisesta suunsoittajasta ja tappelupukasrista kasvoi stadionit täyttävä supertähti, jonka levyt ja biisit romuttavat listaennätyksiä? Tämä kirja kertoo koko ainutlaatuisen tarinan mitään peittelemättä.*



Työkaveri suositteli, että “tässä on kiintoisa elämäkerta vaikka ei kyseisestä henkilöstä tai musiikista sen suurempia piittaisi”. Itse en ole koskaan ollut Cheekin musiikin suuntaan. Ja kieltämättä minulla on ollut jokseenkin negatiiviset kuvat herrasta. Näin ollen päätinkin antaa elämäkerralle mahdollisuuden.

Kirja toimii. Se on rakenteeltaan hyvä ja kiinnostava. Se tuntuu rehelliseltä ja avoimelta. Se ei ole pelkästään herran omia juttuja, vaan mukana ovat muistoja kertomassa esimerkiksi äiti, veli, toisia räppäreitä, levy-yhtiön tyyppejä jne. Näistä teksteistä välittyy kuva nuoresta, intohimoisesta ihmisestä, joka tekee täysillä sen mitä tekee. Cheekillä on hyviä ajatuksia, monia elämänasenteita jotka itsekin voin allekirjoittaa. Lisäksi hän todella on välillä täysi k*sipää.

Omalla kohdallani kuuntelemista hieman vaikeutti se, että monestikaan en edes tiennyt niistä biiseistä, joihin kirjassa viitataan. Ehkä teksti ja sen välittämä elämäntarina aukeaisi paremmin, jos kipaleet olisivat tuttuja. Ehkä sitä ymmärtäisi paremmin. Olenkin päättänyt, että ainakin muutama biiseistä pitää nyt kuunnella.

Ihan mielenkiintoinen teos, jossa on paljon asiaa. Ihailtava ja vihattava, kuten Cheek. Lukijana Kerosuo tekee minusta hyvää työtä tulkitessaan tekstiä. Onneksi Cheek itse ei lue kuin muutamat pätkät. Muuten olisi kirjan kuuntelu voinut minulta jäädä kesken.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti