maanantai 22. helmikuuta 2021

Petra Rautiainen: Tuhkaan piirretty maa

 

Alkuteos: Tuhkaan piirretty maa (2020)

Lukija: Toni Kamula

Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)

Kesto: 8h 31min

Kustantaja: Otava

ISBN: 9789511367802

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: q^^

Lukuhaaste 2021: 1. Kirjassa kirjoitetaan päiväkirjaa (13/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2021 ainakin: 3, 4, 8, 29, 33, 36 ja 45

*Karunkaunis esikoisromaani Lapin jälleenrakennuksesta ja vankileirien salaisuuksista on päihdyttävä lukuelämys.

Inari, 1944. Olavi Heiskanen työskentelee saksalaisten johtamalla vankileirillä, jossa paitsi vangit myös vartijat joutuvat työskentelemään säilyttääkseen ihmisyytensä. Rauhan koittaessa osa rikoksista haudataan syvälle.

Enontekiö, 1947. Toimittaja Inkeri Lindqvist muuttaa pohjoiseen kirjoittaakseen reportaasisarjan sodasta toipuvasta Lapista. Samalla hän aikoo selvittää sodan aikana kadonneen aviomiehensä kohtaloa.

Kun Inkeri saa Olavin vuokralaisekseen, alkavat salaisuudet keriytyä auki.*




Kirja leikittelee kerronnalla. Välillä se on selvästi päiväkirjamerkintöjä, välillä muistoja ja välillä eletään kirjan nykyaikaa. Tyyli vaihtelee aina hieman sen mukaan, mitä keinoa käytetään. Lukeminen/kuunteleminen vaatii pientä tarkkuutta. Kuunnellessa ainakin itse huomasin, että nopeasti vaihtuvat paikat ja ajat vaativat tarkkaavuutta.

Kirjan tempo on melko hidas. Omaan makuuni ehkä liiankin hidas. Ajatukseni alkoi lipsumaan ja epäilen, että jotain tärkeää on voinut mennä ohi korvieni. Tarina kehkeytyy hitaasti, eivätkä henkilöhahmotkaan avaudu hetkessä. Heihin joutuu tutustumaan vähä vähältä. Eivätkä he ainakaan alkuun ole kovinkaan mielenkiintoisia (minusta). Harmillisesti kirjan tarina alkoi kiinnostamaan vasta vähän ennen loppua.

Historian ystävät varmasti löytävät tästä itselleen jotain lämmikettä. Kauniin kielen takia kannattaa muidenkin ehkä vilkaista. Äänikirjojen ystäville suosittelen jo Kamulan kuunneltavan äänen takia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti