maanantai 19. toukokuuta 2014

Edvard Radzinzki: Rasputin

Alkuteos: Rasputin (2000)
Suomentaja: Kari Klemelä
Ilmestymisaika: 2003 (ko.painos)
Sivumäärä: 647
Kustantaja: WSOY
ISBN: 951-0-28346-0
Muoto: Pokkari

*Grigori Jefimovitš Rasputin oli venäläinen talonpoika, hädin tuskin lukutaitoinen munkki ja mystikko, joka merkillisellä tavalla piti otteessaan Venäjän viimeistä tsaaria Nikolai II:sta, hänen vaimoaan Aleksandraa ja heidän verenvuototaudista kärsivää poikaansa. Mutta mihin Rasputinin suunnaton vaikutusvalta perustui? Oliko hän suuri näkijä vai julkea huijari, jonka viinankäyttö, irstas elämä ja vallanhalu saivat joukon venäläisiä aatelismiehiä murhaamaan hänet joulukuussa 1916?

Edvard Radzinzkin sensaatiomainen teos kertoo Rasputinin poikkeuksellisen tarinan aina dramaattiseen loppuun saakka. Ensimmäistä kertaa tulee julki Rasputinin ja tsaarittaren suhde kaikessa erikoislaatuisuudessaan. Lisäksi Radzinzki tutkii ennen julkaisemattomien dokumenttien valossa Rasputinin yliluonnollisia kykyjä, hänen murhaansa ja sitä, kuinka Rasputin vielä haudan takaakin vaikutti tsaariperheen kohtaloon.*Tässä on elämänkerta, joka kannattaa ehdottomasti lukea! Henkilönä Rasputin ja hänen legendansa on äärimmäisen mielenkiintoinen ja mukaansatempaava. Ja tässä on elämänkerta, jossa tuo uskomaton tarina on laitettu kokonaisuudessaan yksiin kansiin mitä mielenkiintoisimmalla tavalla. Vaikka kirja on todella pitkä ja yksityiskohtainen, ei se silti ole missään määrin raskas lukea. Asiat on ilmaistu yksinkertaisesti ja niitä on avattu riittävästi siten, että historiasta tietämättömämpikin lukija pysyy hyvin kärryillä. Lisäksi tyyli ei todellakaan ole kuivaa tai puisevaa. Tätä lukee mielellään. Radzinskin tyyli kirjoittaa on helppo ymmärtää ja se pitää otteessaan. Iso plussa myös suomentajalle tästä!

Jos nyt jotain ”risuja” haluaisin antaa, niin itseäni eniten kiinnostanut Rasputinin murha on lopussa kovin pienenä osana kirjaa. Mutta toisaalta se tositapahtumien valossakin on häviävän pieni osa tämän miehen legendaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti