maanantai 26. toukokuuta 2014

Stephen King: Hohto

Alkuteos: The Shining (1977)
Suomentaja: Pentti Isomursu
Ilmestymisaika: 1991 (ko.painos)
Sivumäärä: 513
Kustantaja: WSOY
ISBN: 951-0-16862-9
Muoto: Pokkari

*Viisivuotiaalla Dannyllä on merkillinen kyky: hän ”hohtaa” eli pystyy ottamaan yhteyden satojen kilometrien päässä olevaan henkilöön, saamaan selville menneet tapahtumat ja näkemään tulevaisuuteen. Dannyn isästä Jack Torrancesta tulee upealla näköalapaikalla sijaitsevan vuoristohotellin hoitaja, ja silloin pojan näyt muuttuvat pelottaviksi. Hohto on luisumassa hänen hallinnastaan.

Talvella lumivyöryt eristävät hotellin muusta maailmasta. Silloin tyhjillään oleva rakennus alkaa elää omaa elämäänsä. Hotellissa asustaa paha voima – ja sekin hohtaa.

Kingin romaanissa kauhu versoo suoraan arkipäivän tapahtumista. Hohto tunnetaan myös kiiteltynä elokuvana, jonka on ohjannut Stanley Kubrick ja jossa Jack Torracea esittää Jack Nicholson.*Kingillä on taito punoa juoni, joka pitää lukijan otteessaan alusta loppuun. En sinällään sanoisi, että Hohto on kovinkaan pelottava lukukokemus, mutta siinä oleva tunnelma on intensiivinen ja jännittävä, sellainen ettei ollenkaan malttaisi laskea kirjaa käsistään. Itselleni ainakin kävi niin, että viimeiset reilut 150 sivua oli luettava yhdeltä istumalta.


Tarina on mielenkiintoinen. Henkilöhahmoissa on kiinnostavuutta ja itse Overlook-hotelli kerrassaan kutkuttava. Lukiessa havaitsee hyvin muutoksia, joita henkilöhahmoissa tapahtuu ja oudot tapahtumat kiehtovat mieltä. Jännitys seuraavista tapahtumista sykähtelee kokoajan mielessä. Ehdottomasti kyllä yksi Kingin parhaista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti