torstai 30. lokakuuta 2014

Alexandre Dumas nuorempi: Kamelianainen

Alkuteos: La dame aux Camélias (1848)
Suomentaja: Kyllikki Villa
Ilmestymisaika: 1998 (ko.painos)
Sivumäärä: 253
Kustantaja: Suuri Suomalainen Kirjakerho Oy
ISBN: 951-643-923-3
Muoto: Kirja
Peukku: ^^b

*Ranskalainen kirjailija Alexandre Dumas nuorempi kirjoitti kuuluisan romaaninsa Kamelianainen 1848. Myöhemmin hän teki romaanista näytelmäversion joka yhdessä kirjan ja samannimisen filmiversion kanssa on tehnyt tarinasta unohtumattoman. - Kamelianainen elää legendaarista elämäänsä vuosisadasta toiseen. Se on yhtä rakastettu kirjana ja elokuvana, loistokas Greta Garbo pääosassa sekä Giuseppe Verdin oopperana Traviata.

Kamelianainen on kertomus Pariisin kauneimmasta ja tavoitelluimmasta naisesta, kurtisaani Margueritesta, jota rikkaat ihailijat herkeämättä piirittävät ja liehittelevät. Romaani johdattaa lukijansa 1800-luvun romantiikan ja aatelisen loiston, ylellisten huvitusten ja joutilaisuuden eleganttiin maailmaan.

Marguerite Gautier on ulkokultaisen ja kovan aikansa kiistaton kuningatar, vanhan kreivin suojatti ja rakastajatar, mutta oikean hetken tullen hän pystyy kokemaan puhtaan ja ihanteellisen rakkauden. - Kuvatessaan Margueriten ja nuoren Armandin rakkautta Alexandre Dumas on luonut teoksen, jonka säkenöivää runollisuutta aika ei pysty himmentämään.*Pakko sanoa, että poika on perinyt isänsä lahjat mestarillisena tarinankertojana. Sana on hallussa ja tunnelma tempaa mukaansa. Hahmot ovat intohimoisen naiiveja, oman aikakautensa kuvia. Heissä on tunnetta ja paloa, joka ilmentää aikaansa. Jossain määrin heitä on nykylukijan mahdotonta täysin ymmärtää, mutta silti heitä voi ihailla. Samoin on tarinan juonen laita. Se on yksinkertainen ja kaunis, omalla tavallaan liikuttava rakkaustarina, johon olisi toivonut onnellista loppua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti