lauantai 4. lokakuuta 2014

Leena Krohn: Donna Quijote ja muita kaupunkilaisia

Alkuteos: 1983 (ilm.)
Ilmestymisaika: 1993 (ko.painos)
Sivumäärä: 82
Kustantaja: WSOY
ISBN: 951-0-11600-9
Muoto: Kirja
Peukku: q^^

*Leena Krohnin novellit ovat kuin miniatyyreja, joilla on oma sisäistynyt maisemansa esseen, novellin ja proosarunon välimaastossa. Kokoelman miniatyyrit tallentavat värisevän täsmällisin viivoin kaupungin atmosfääriä, sen kasvoja, huoneita ja perspektiivejä, niitä muistoja ja silmänräpäyksiä, joista kohtalot kutoutuvat.

Erilliset novellit yhdistää näkemykselliseksi kokonaisuudeksi Donna Quijoten uljas ja omituinen hahmo, joka kulkee halki kaupungin kuhinan toivon ja kestävyyden airuena.*Novellit ovat erikoisia. Niissä ei oikein missään tunnu olevan helposti tavoitettavaa ideaa tai minkäänlaista juonen tynkääkään. Kuitenkin jollainlailla kertoja punoo kaikki tarinat yhteen, mutta siltikin kokonaiskuva jää todella epäselväksi. Mistään hahmosta ei oikein saa kiinni.

Kielellisesti teos on mukiin menevä, jokseenkin runollinenkin. Ehkä kuitenkin korulauseisuus on tässä tapauksessa sen turma ja hankaloittaa idean tavoittamista melkoisesti. Itselle ainakin jäi tästä kirjasta aika mitäänsanomaton olo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti