keskiviikko 22. lokakuuta 2014

William Golding: Kärpästen herra

Alkuteos: Lord of the Flies ()
Suomentaja: Juhana Perkki
Ilmestymisaika: 2013 (ko.painos)
Sivumäärä: 264
Kustantaja: Otava
ISBN: 978-951-1-27428-5
Muoto: Pokkari
Peukku: ^^b

*Peto tappakaa! Kurkku leikatkaa!
Nobel-kirjailijan kulttiteos muistuttaa, kuinka ohut on sivistyksen pinta.

Toisen maailmansodan aikana joukko englantilaisia koulupoikia pelastautuu alas ammutusta lentokoneesta autiolle Tyynenmeren saarelle.

Nuorten robinsonien vapaus on aluksi jännittävää leikkiä. Kun sivistyksen pinta alkaa murentua, brittiläisen hillityiksi kasvatetut koulupojat muuttuvat villi-ihmisiksi, joiden maailmaa hallitsevat väkivalta ja pelko.

Vuonna 1954 ilmestynyt Kärpästen herra on englantilaisen William Goldingin (1911-1993) monipuolisen tuotannon huippu.*En ihmettele miksi tämä teos on saanut kulttimaineen. Se on ensinnäkin hyvin kirjoitettu. Kuvailua on sopivasti. Saaresta saa hyvän kuvan ja tapahtumat etenevät selkeästi eivätkä hypi liiaksi aiheesta ja paikasta toiseen. Kaikki tuntuu olevan sellaisessa "keskenkasvuisten" järjestyksessä, mitä voisi hyvinkin odottaa pojilta, jotka ovat oikeastaan vielä lapsia kaikki.

Vaikka hahmoista ei juurikaan kerrota mitään, eikä heidän ajatusmaailmaansa oikeastaan tutustuta sen paremmin, saa heistä silti omalla tavallaan hyvän kuvan. Toisista pitää, toisia lähes inhoaa. Ja joidenkin kohtalon pystyy miltei ennalta aavistamaan. Hahmoihin pääsee siis hyvin kiinni kaikesta huolimatta. Ehkä se johtuu siitä, että vaikka saarelle päätyykin melkoinen poikalauma, nostetaan heistä vain muutamat isompaan osaan. Kaikille ei ole edes annettu nimiä.

On jännittävää miten nopeasti eri hahmot reagoivat tilanteeseen ja heidän elämässään tapahtuneeseen muutokseen. Ilmeisesti toinen ihmistyyppi on herkempi kuin toinen. Poikien erilaisuus luo mielenkiintoisen sävyn kirjalle ja sen tapahtumille. Sitä jollain asteella jopa odottaa paljon raaempaakin peliä kuin mitä kirjassa lopulta on.

Kärpästen herra nappaa verkkoonsa ja pitää siinä. Tämän kirjan lukee helposti parissa illassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti