torstai 16. lokakuuta 2014

Brad Meltzer: Kohtalon kirja

Alkuteos: The Book of Fate (2006)
Suomentaja: Heikki Karjalainen
Ilmestymisaika: 2011 (ko.painos)
Sivumäärä: 556
Kustantaja: Bazar
ISBN: 978-952-5637-80-9
Muoto: Pokkari
Peukku: ^^b

*Wes Holloway, Valkoisen talon nuori työntekijä, seuraa avuttomana vierestä, kun Yhdysvaltain presidentin Manningin avustaja Boyle saa surmansa presidenttiin kohdistuvassa murhaiskussa. Kahdeksan vuotta myöhemmin Wes törmää haamuun menneisyydestä - hän näkee Boylen ilmielävänä... Näky piinaa häntä, ja hänen on pakko selvittää, mitä tuona järjyttävänä päivänä vuosia sitten todella tapahtui. Kuka tai ketkä olivat murhayrityksen takana? Miksi kuolleeksi luutu avustaja katosi maan alle? Salaako presidentin vaimo jotain? Wes tempautuu keskelle mutkikasta vyyhtiä. jossa sekoittuvat vuosikymmenen takainen presidenttipeli, oudot väitteet vapaamuurareiden historiasta ja 200 vuotta vanha Thomas Jeffersonin laatima salakirjoitus.

Brad Melzer teki Kohtalon kirjaa varten perusteellista tutkimustyötä ja sai apua Bill Clintonilta ja George Bush vanhemmalta. Kohtalon kirja nousi heti ilmestymisensä jälkeen New York Timesin bestsellerlistalle.*Kirja on kirjoitettu todella vauhdikkaasti ja se miltei imaisee lukijan mukaansa. Osa tapahtumista kerrotaan Wesin näkökulmasta ja minä muodossa, osa taas ulkopuolisen kertojan silmin kun seurataan muiden hahmojen tekemisiä. Tapahtumat limitetään nerokkaasti päällekkäin siten, että seuraava luku voi paljastaa mitä edellisen lopussa tai aikana tapahtuikaan jossain muualla. Sellainen jos mikä pitää lukijan koukussa!

Hahmoja on miellyttävän paljon ja he ovat mukavan monipuolisia. Heistä paljastetaan asioita vähä vähältä niin, että loppuun asti he jaksavat yllättää. Heissä on monta mielenkiintoista persoonaa, joiden motiivit ovat uskottavia ja kiinnostavia.

Kirjassa oli ehkä vähemmän asiaa vapaamuurareista yms. salaperäisyyksistä kuin mitä aluksi oletin, mutta se ei todellakaan haitannut. Niistä saatiin kiintoisa ja uskottava pohja eräille tapahtumille ja motiiveille, ne siivittivät tarinaa hienosti. Mutta muutekin kirja on ehdottomasti viihdyttävä ja lukemisen arvoinen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti