perjantai 20. toukokuuta 2016

Agatha Christie: Aikataulukon arvoitus

Alkuteos: The A.B.C. Murders (1936)
Suomentaja: Aune Suomalainen
Ilmestymisaika: 2001 (ko.painos)
Sivumäärä: 228
Kustantaja: WSOY
ISBN: 952-459-055-7
Muoto: Nid.
Sarjamerkintä: 9. Hercule Poirot -kirja
Peukku: ^^b
Lukuhaaste 2016: 41. Kirjassa lähetetään kirjeitä (17/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 4, 42 ja 44


*Parasta Christietä!


Murhaaja, joka valitsee uhrinsa aakkosjärjestyksessä askarruttaa Hercule Poirotin harmaita aivosoluja.


Ensiksi saa surmansa rouva Ascher Andoverista. Sitten kuristetaan kuoliaaksi Elizabeth Barnard Bexhillin rannikolla. Sir Charmichael Clarke murhataan Churstonissa.


Murhaaja jättää jokaiselle rikospaikalle käyntikorttinsa - rautateiden ABC-aikataulukon. Mutta sitten hän tekee kohtalokkaan virheen, yllyttää jäljilleen itse Poirotin. Tämä selvittää hurjien rikosten sarjan tavalla, jota lukijan on mahdotonta ennalta arvata.*


Kapteeni Hastings kokoaa jälleen yksiin kansiin Poirotin seikkailun. Joskin tällä kertaa mukana on myös muutamia kohtia, joita Hastings ei ole kirjannut ylös, sillä hän ei ole ollut läsnä niiden tapahtuessa. Nämä pienet pätkät ovat kuitenkin ratkaisevan merkittäviä koko kirjan juonen kannalta, joten on vain hyvä että ne ovat mukana.

Aikataulukon arvoitus on yksi kinkkisimmistä Poirot-mysteereistä mitä muistan. Se ei todellakaan ole helppo eikä yksinkertainen ratkaista. Tapahtumat tuntuvat niin kovin irrallisilta toisiinsa nähden. Sattuvathan kuolemat eri paikoissa ja tyystin erilaisten ihmisten joukossa. Kinkkistä pähkinää on siis tarjolla taatun Poirot-viihteen kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti