maanantai 9. toukokuuta 2016

Arne Dahl: Juhannusyön uni

Alkuteos: En midsommarnattsdröm (2003)
Suomentaja: Kari Koski
Ilmestymisaika: 2009 (ko.painos)
Sivumäärä: 397
Kustantaja: Otava
ISBN: 978-951-1-21525-7
Muoto: Sid.
Sarjamerkintä: A-ryhmä #6
Peukku: q^^
Lukuhaaste 2016: 20. Nimi viittaa vuorokaudenaikaan (14/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 4, 17 ja 44


*Tosi-tv:n häpeämätön ohjelmauutuus raivostuttaa tunnetun kriitikon niin että hän tarttuu aseeseen. Murhan uhri on tv-pomo. Ase kädessä löydetty kriitikko kuitenkin väittää, että joku ehti tekemään surmatyön ennen häntä.


Ruotsin rikospoliisin A-ryhmä saa juhannusviikolla tutkittavakseen kokonaisen murharyppään: pian tapetaan maahanmuuttaja, sitten toinen, sitten kolmas. Kun yllättäviä yhteyksiä paljastuu, A-ryhmäläiset saavat aiheen huolestua omasta ja rakkaidensa turvallisuudesta.*


Vaudikas ja tapahtumarikas dekkari. Samaan aikaan selvitellään useampiakin rikoksia, joissa vähitellen paljastuu yllättäviä ja toisiinsa liittyviä piirteitä. Vyyhtejä on jos jonkinlaisia ja ne kiertyvät yhteen mielenkiintoisella tavalla. Tapausten määrä tosin saattaa saada lukijan hämmennyksiin…Onhan perinteisempää, että kirjassa keskitytään yhteen suureen rikokseen kuin useisiin pieniin.

Hämmentyminen on oletettavaa, etenkin kun ottaa huomioon sen, että kirjassa on melkoinen ryhmä hahmoja. Tässä tapauksessa oletan, että olisi suotavaa lukea sarjan kirjat järjestyksessä. Näin olisivat hahmot ja heidän välisensä suhteet paremmin selvillä eikä niihin ja niiden selvittelyyn menisi aikaa. Menneisiin kyllä viitataan, mutta melko epämääräisesti niin, että niistä tietämättömänä jää vähän ärsyttämään… Etenkin kun tämän yhden kosketuksen pohjalta hahmot jäävät melko pinnallisiksi ja mielenkiinnottomiksi. Parissa hahmossa on kuitenkin kiinnostavia piirteitä ja jotkut viittaukset saavat pohtimaan asioita niiden takana. Uteliaisuus alkaa kutkuttamaan. Mutta sitten taas kirjan kokonaisuuden sekavuus jää arveluttamaan. Jos kaikki sarjan kirjat ovat yhtä sekavia, ei mielenkiinto ehkä jaksa riittää keskittymiseen asti. Jos tähän Ruotsin poliisin A-ryhmään haluaa tutustua, suosittelen siis kokeilemaan sarjan ensimmäistä osaa Verikyyneltä. Ehkä kirjojen maailma aukeaa paremmin niin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti