maanantai 2. toukokuuta 2016

Juhani Aho: Juha

Alkuteos: Juha (1911)
Ilmestymisaika: 2012 (ko.painos)
Sivumäärä: 109
Kustantaja: Elisa Kirja
ISBN: ?
Muoto: E-kirja (EPUB)
Peukku: q^^
Huom: Saatavana ilmaiseksi Elisa Kirja -palvelusta
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 3, 17, 44,  45 ja 48


*Juha on Juhani Ahon vuonna 1911 ilmestynyt romaani. Sitä pidetään yhtenä kirjailijansa merkittävimmistä teoksista. Juhan ilmestyessä Aho oli jo vakiinnuttanut paikkansa Suomen "kansalliskirjailijana". Romaania on luonnehdittu Ahon teoksista klassisimmaksi ja samalla nykyaikaisimmaksi. Eeppisestä muodostaan huolimatta Juha on täynnä sisäistä draamaa.*


Juha on väkevä romaani, josta ei tunteiden kirjoa puutu. Tässä kirjassa haaveillaan, rakastetaan ja vihataan. Oman voimakkaan leimansa kirjalle antaa sen kieli, joka on paikoitellen vierasta nykylukijalle. Teos kuvastaakin hyvin omaa aikaansa ja sen kieltä ja ajatusmaailmaa.


Juhan henkilöhahmot ovat sinällään yksinkertaisia, heidän motiivinsa ja tavoitteensa on helppo ymmärtää. Mutta toisinaan heidän tunteidensa ja ajatuksiensa ailahtelut ovat minusta ylidramaattisia. Varsinkaan Marjan hahmosta en pidä alkuunkaan. Hahmojen dramaattisuus ja paikoitellen ajallisesti hyppelehtivät tapahtumat saattavat aiheuttaa pientä sotkeutumista tapahtumien varsinaisessa kulussa.

Voimakas teos, joka epäilemättä on klassikon asemansa ansainnut, mutta ei siitäkään huolimatta aivan minuun lukijana napannut.

2 kommenttia:

 1. Heh, luin tämän (ja Rautatien) ysiluokalla äidinkielen realismiesitystä varten. Muistan kertoneeni esitelmässäni, miten yllätyin, että jo "tuohon aikaan" kerrottiin kolmiodraamatarinoita. :D Sittemmin olen kyllä oppinut muistakin kirjoista, ettei tunne-elämää ole keksitty 2000-luvulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirri kommentista. :)
   Pakko tunnustaa, että itseänikin ovat yllättäneet nämä Ahon kirjoitukset joita olen tähän mennessä ehtinyt lukemaan. Ne ovat yllättävän voimakkaita ja modernejakin ajatuksiltaan.

   Olen nyt innostunut lueskelemaan Ahoa (ja muita klassikoita) näinä Elisa Kirjan ilmaisina versioina ja se Rautatiekin odottaa vuoroaan. Katsotaan miten sen kanssa käy kunhan sinne asti ehdin.

   Poista