keskiviikko 4. toukokuuta 2016

George R.R. Martin: A Dance with Dragons

Alkuteos: A Dance with Dragons (2011)
Ilmestymisaika: 2012 (ko.painos)
Sivumäärä: 1181 (+extrat)
Kustantaja: HarperVoyager
ISBN: 978-0-00-648611-4
Muoto: Nid.
Sarjamerkintä: A Song of Ice and Fire #5
Peukku: ^^b
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 9, 17, 25, 32, 41, 44


*In the aftermath of a colossal battle, new threats are emerging from every direction.


Tyrion Lannister, having killed his father, and wrongfully accused of killing his nephew, King Joffrey, has escaped from King’s Landing with a price on his head.


To the north lies the Wall of ice and stone - a structure only as strong as those guarding it. Eddard Stark’s bastard son Jon Snow has been elected 998th Lord Commander of the Night’s Watch. But Jon has enemies both inside and beyond the Wall.


And in the east Daenerys Targaryen struggles to hold a city built on dreams and dust.*

Huh huh. Nyt on kevään ja vuoden ensimmäinen oma lukuprojekti suoritettu. Sain nimittäin juuri viimeisteltyä viimeisen julkaistun osan A Song of Ice and Fire -sarjaa. Muutama kuukausi siihen meni koulu- ja työasioiden hidastaessa lukutahtia. Hitaus ei kuitenkaan haittaa. Ei ollenkaan. Sainhan herkutella upealla tarinalla ja hienoilla ja kiehtovilla hahmoilla hetken pidempään. Ja ehdin miltei lukea kaikki ennen kuin kirjoihin perustuvan televisiosarjan Game of Thronesin kuudes kausi starttasi.


Sarjaa katsoneille mainittakoon yleisesti, että kirjoista kolme ensimmäistä - A Game of Thrones, A Clash of Kings ja A Storm of Swords - seuraavat melkoisen hyvin sarjan tapahtumia. Toki joitain muutoksia on tarjolla ja ainakin hahmoista ja tapahtumista saa tietoonsa sellaisia asioita, joita filmatisointi ei paljasta. Sen sijaan neljännessä ja viidennessä kirjassa, siis A Feast for Crowissa ja A Dance with Draconsissa on jo hyvinkin paljon eroavaisuuksia sarjaan. Tapahtumat eriävät toisistaan, niiden aikajärjestys vaihtelee ja mukana on monia hahmoja joita ei sarjassa (ainakaan vielä) ole nähty. Joidenkin henkilöiden tarinat ehtivät jo kulkea pidemmällekin…Sarjan viidennessä kirjassa pääsemme alkuun seuraamaan samanaikaisia tapahtumia kuin mitä A Feast for Crowissa tapahtui. Nyt vain saamme tietää, mitä tapahtuu Muurilla Jon Snowille, Tyrionille hänen pakomatkallaan ja miten Daenerys kamppailee kaupungissaan. Lisäksi mukana on jälleen myös muutamia muita näkökulmahahmoja. Lady Melisandre pääsee ääneen samoin kuin Ser Barristan Selmy. Myös Theon palaa joukkoon yhdessä muutaman muun rautaverisen kanssa, eivätkä kaikki dornelaisetkaan ole hiljaa… Mitä lähemmäs kirjan loppua pääsemme, palaavat tapahtumat samanaikaiseen aikajanaan ja lukija saa uutta tietoa myös King’s Landingin tapahtumista ja tytöstä, joka koettaa olla ei kukaan. Ja jännitykset alkavat tiivistyä…


Westerosin maailma on lumoavan kaunis historioineen ja rikkaine kulttuureineen. Se pitää sisällään upeita hahmoja, joita rakastaa ja vihaa. Ja joista oppii koko ajan uutta. Vaikka tarina etenee hitaasti ja välillä ehkä jopa turhankin verkkaisesti, antaa se kirjoille osan niiden sielusta. Ei kaikki oikeastikaan etene salamavauhtia. Joihinkin tapahtumiin saattaa kulua vuosia ja osa viesteistä on vääriä tai vääristyneitä. Juonitaan ja sovitaan liittoja, joista toiset pitävät ja toiset eivät. Rakastutaan, eletään ja kuollaan.


Martin tarjoaa kokonaisen maailman täydeltä ihmeitä ja tapahtumia. Hänellä on hyppysissään taito vangita tuo maailma henkilöineen sivuille ja pitää lukija otteessaan alusta loppuun. Sitä kaipaa lisää. Tulisipa jo se seuraava kirja! Toivottavasti hyvää kannattaa odottaa tässäkin tapauksessa.

Jos kaipaat kunnollista ja todellisen tuntuista fantasiaa, juonitteluja, taisteluja, ritarillisuutta, konnuutta ja petoksia höystettynä lohikäärmeillä, magialla, kummallisilla jumaluuksilla ja mystisillä vihollisilla, niin kannattaa ehdottomasti tarttua tähän sarjaan. Se vie helposti mennessään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti