maanantai 30. toukokuuta 2016

Agatha Christie: Lordin kuolema

Alkuteos: Lord Edgware Dies (1933)
Suomentaja: Eila Pennanen
Ilmestymisaika: 1995 (ko.painos)
Sivumäärä: 313
Kustantaja: WSOY
ISBN: 951-0-12962-3
Muoto: Sid.
Sarjamerkintä: Hercule Poirot #7
Peukku: ^^b
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 42 ja 44


*Kun omalaatuinen lordi Edgware murhataan kirjastoonsa syylliseksi epäillään ensimmäiseksi hän vaimoaan, kuuluisaa näyttelijätärtä, joka vain hetkeä aikaisemmin on pyytänyt Hercule Poirot’n apua päästäkseen eroon miehestään. Tästä alkuasetelmasta lähdetään liikkeelle monipolvisessa tarinassa, jossa murhaaja on tavallista häikäilemättömämpää lajia.*


Oi Dame Christie! Poirotin ystävät eivät tule pettymään. Kerrassaan hurmaava kirja tämän salapoliisin tutkimuksista, jossa hän miltei erehtyy.


Kapteeni Hastings on tämän kertomuksen kirjannut ylös jonkin aikaa itse tapahtumien jälkeen. Luvassa on siis hänen omia olettamuksiaan ja toteamuksiaan, jotka luonnollisestikin värittävät tarinaa ja saavat välillä hymyn lukijan huulille. Hastingsin tyyli kun on välillä miltei huvittava ja niin kovin perienglantilainen.

Tapahtumat etenevät Christielle tyypilliseen vauhdikkaan paljastamattomaan tapaan. Lähes koko ajan tapahtuu jotain, mutta lukijasta saattaa silti tuntua, että Poirot ystävineen on vain lounaalla. Ratkaisun avaimet onkin pudoteltu todella taitavasti tämän kirjan käänteisiin. Uskon, että lopulliset käänteet saavat suurimman osan lukijoista yllättymään. Sen verran mielikuvituksellinen tämä tapaus on. Ehdottomasti yksi parhaista Poirot-kirjoista joita olen tähän asti lukenut!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti