tiistai 28. kesäkuuta 2016

Brian Selznick: Hugo Cabret

Alkuteos: The Invention of Hugo Cabret. A Novel in Words and Pictures (2007)
Suomentaja: Helene Bützow
Kuvittaja: Brian Selznick
Ilmestymisaika: 2008 (ko.painos)
Sivumäärä: 544
Kustantaja: Tammi
ISBN: 978-951-31-4141-7
Muoto: Sid.
Peukku: ^^b
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 11 ja 25


*Orpo Hugo asuu salaa Pariisin rautatieaseman yläpuolella olevissa holveissa ja hoitaa samalla aseman ikivanhoja kelloja. Mutta äkkiä hänen elämänsä ja kallisarvoinen salaisuutensa uhkaavat paljastua. Aseman leikkikalukojun omistaja, vanha, salaperäinen mies nappaa Hugon muistikirjan, eikä kojunpitäjän utelias kummitytär Isabelle jätä Hugoa rauhaan.


Muistikirjassa ovat muistiinpanot, jotka Hugon isä on tehnyt siihen korjatakseen museon ullakolta löytämänsä arvoituksellisen kapineen, robotin kaltaisen mekaanisen miehen, joka istuu kynä kädessä pöydän ääressä - kuin valmiina kirjoittamaan viestin. Isän kuoleman jälkeen robotti on vallannut Hugon ajatukset täysin: hän haluaa korjata sen isän muistiinpanojen avulla ja saada selville, minkä viestin se kirjoittaa. Yhdessä Isabellen kanssa hän ryhtyy ratkaisemaan mekaanisen miehen ja kuolleeksi uskotun elokuvantekijän, Georges Mélièsin arvoitusta. Askel askelelta jännitys tihenee, ja jokaisella henkilöllä on omat tarkoin varjellut salaisuutensa.


Brian Selznickin ainutlaatuinen kuvaromaani Hugo Cabret on yhtä aikaa seikkailu, salapoliisitarina ja sukellut elokuvataiteen historiaan.*


Sanottava on, että tämä oli kiintoisa lukukokemus. Tarinan ja kuvien voimaa ja yhteistyötä. Osa tarinasta on kirjoitetussa muodossa, osa piirroksina ja valokuvia. Piirrokset ja valokuvat eivät kuvita tekstiä, vaan kertovat omaa tarinaansa. Ja se toimii upeasti. Kuvat todella kertovat enemmän kuin tuhat sanaa, sillä ne visualisoivat hahmot ja tapahtumia lukijan eteen uskomattomalla tavalla. Muutamat valokuvat historiallisista tositapahtumista elävöittävät myös kertomusta, joka aivan hyvin voisi olla totta.


Tarina on yksinkertainen ja minusta surullinen. Hugo-parka menettää isänsä ja joutuu lähes raatamaan setänsä orjana. Kunnes setä katoaa ja Hugo alkaa muutenkin joutua pulaan. Hän menettää rakkaan muistikirjansa ja joutuu riitoihin lelukojun-ukon ja tämän kummitytön kanssa. Mutta tapahtumien edetessä alkavat asiat paljastumaan ja ihmisten mielipiteet toisistaan muuttumaan… Vaikeuksien kautta kohti parempaa.


Kuvien piirtojälki on kaunista katsottavaa. Ne ovat todellista iloa silmälle ja niistä on mukava etsiä erilaisia yksityiskohtia.

Mielenkiintoinen ja tutustumisen arvoinen kirja. Sopii minusta mainiosti kaikenlaisille lukijoille. Kannattaa ainakin kokeilla kuvaromaania, sillä se on lukukokemuksena aivan omaa luokkaansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti