maanantai 13. kesäkuuta 2016

Christie Golden: Arthas - Rise of the Lich King

Alkuteos: Arthas - Rise of the Lich King (2009)
Ilmestymisaika: 2010 (ko.painos)
Sivumäärä: 391 (+ extrat)
Kustantaja: Pocket Star Books
ISBN: 978-1-4391-5760-2
Muoto: Nid.
Sarjamerkintä: World of Warcraft #6
Peukku: q^^
Lukuhaaste 2016: 32. Kirjassa on myrsky (22/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin:  3, 5, 9, 17, 44, 46


*His evil is legend. Lord of the undead Scourge, wielder of the runeblade Frostmourne, and enemy of the free peoples of Azeroth. The Lich King is an entity of incalculable power and unparalleled malice - his icy soul utterly consumed by his plans to destroy all life on the… (World of warcraft.)


But it was not always so. Long before his soul was fused with that of the orc shaman Ner’zhul, the Lich King was Arthas Menethil, crown prince of Lordaeron and faithful paladin of the Silver Hand.


When a plague of undeath threatened all that he loved, Arthas was driven to pursue an ill-fated quest for a runeblade powerful enough to save his homeland. Yet the object of his search would exact a heavy price from its new master, beginning a horrifying descent into damnation. Arthas’s path would lead him through the arctic northern wastes toward the Frozen Throne, where he would face, at long last, the darkest of destinies.*


Itse astuin ensimmäisiä kertoja Azerothiin World of Warcraftin lisäosan The Wrath of the Lich King loppuvaiheissa. Suurin osa oli jo pitemmän aikaa keskittynyt end gameen ja odotteli uutisia uudesta lisäosasta. Itselleni maailma oli kuitenkin outo ja kaunis ja kiinnostava. Olkoonkin, ettei minulla ollut hölkäsen pöläystä käsitystä siitä, kuka oli tuo mystinen Lich King, jota vastaan piti taistella. Näin vuosia myöhemmin tietämykseni maailmasta on kasvanut, muttei siltikään riitä kattamaan kuin pientä osaa koko loresta. Onkin hienoa, että näitä pelin maailmaan sijoittuvia ja sen historiaa valottavia kirjoja on olemassa. Aika paljonkin oikeastaan. Joten luettavaa kyllä piisaa, jos pelin historia kiinnostaa.


Arthas-kirjan sain lainaan ystävältä, jota myös oli kiinnostanut tämä nuori prinssi, joka lähti tummemmalle polulle. Ja lukiessani pääsin yllättämään lore-paljastuksilla myös ukkoani, joka on pelannut peliä vielä kauemmin kuin minä. Uskon siis, että kirjat voivat olla kiinnostavaa luettavaa myös peliä pitempään pelanneille ja sellaisille, joilla jo jotain tietoa loresta on.


Golden kirjoittaa asiantuntevasti. Hän on perehtynyt peliin ja sen historiaan. Arthaksen tarina käsitellään hänen itsensä, lady Jaina Proudmooren ja lady Sylvanas Windrunnerin näkökulmista. Kaikki alkaa aivan nuoren prinssin lapsuudesta ja lukija pääsee seuraamaan hänen kasvuaan nuoreksi paladiiniksi, jolla on unelmia. Hän ehtii rakastua ja unelmoida ennen kuin suuri synkkyys astuu maailmaan ja vähitellen tempaa Arthaksen mukaansa ja vie tältä lopulta kaiken. Samalla lukija pystyy seuraamaan Jainan kasvua tyttösestä maagiksi ja Sylvanaksen muutosta bansheekuningattareksi ja Forsakenin johtajaksi.

Kirjan sivuille on saatu siis mahtumaan miltei kokonainen elämäntarina suruineen ja iloineen. Ja se näkyy. Joissain paikoissa itselleni tulee tuntu, että Golden kiiruhtaa liikaa ja tapahtumat ovat jokseenkin listamaisia. Sellaista kunnollista mukaansatempautumisen tunnetta ei tule. Olo on kuin historiankirjaa lukiessa. Johon on vain laitettu vähän enemmän romantiikkaa ja taisteluita täytteeksi. Selkeästi ja hyvin kirjoitettu, mutta selvästi faktoja kokoava. Oikeastaan joudun tunnustamaan, että kirja oli paikoitellen jopa vähän tylsä. Kiintoisa lore-teos se kuitenkin on. Joten jos Arthaksen nuoruus ja kasvu Lich Kingiksi kiinnostaa, niin ei kannata antaa historiakirjamaisuuden pelotella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti