torstai 16. kesäkuuta 2016

Hannu Rajaniemi: Fraktaaliruhtinas

Alkuteos: The Fractal Prince (2013)
Suomentaja: Antti Autio
Ilmestymisaika: 2014 (ko.painos)
Sivumäärä: 442
Kustantaja: Gummerus
ISBN: 978-951-20-9669-5
Muoto: Nid.
Sarjamerkintä: Kvanttivaras-trilogia #2
Peukku: q^^
Lukuhaaste 2016: 35. Kirjassa ollaan avaruudessa  (23/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 3, 32, 44 ja 46


*Mestarivaras Jean le Flambeur on paennut dilemmavankilasta mutta on edelleen ihmiskehonsa vanki. Lunastaakseen lopullisesti vapautensa salaperäiseltä pellegrinijumalattarelta hänen on keksittävä keino murtautua fraktaaliruhtinaan mieleen. Keikka vie Jeanin villikoodin valtaamalle maapallolle, henkiolentojen ja muhtasibsukujen kätkettyyn kaupunkiin. Villikoodiaavikolla ja minareettien varjoissa tuhannen ja yhden yön tarinat heräävät henkiin.


Fraktaaliruhtinas on Kvanttivaras-trilogian räjäyttävä toinen osa, aikamatka tulevaisuuden aurinkokuntaan ja ihmissuvun viimeiseen asumukseen.*


Trilogian toisessa osassa on tarjolla jälleen vauhdikasta menoa ja monia yllättäviä käänteitä. Kaikki ei ole sitä, miltä ensin saattaa vaikuttaa. Aivan kuten on tarinoiden maailmassa, maailmassa, jossa on kiellettyä kertoa muuta kuin tositarinoita. Ajatus tarinoista ja niiden yhdistämisestä maailmaan on kaunis ja mielenkiintoinen. Rajaniemi onkin hienosti sotkenut tuhannen ja yhden yön tarinoiden mystistä maailmaa tulevaisuuden Maapalloon, joka on miltei tuhoutumispisteessä villikoodinsa kanssa. Maailmaan on liitetty myös ovelasti vanhoja uskomuksia jinneistä (djinni), joka toimii oikein mainiosti tässä futuristisessa maailmassa. Kuka väittikään, ettei vanhaa ja uutta voi toimivasti yhdistellä?


Vanhoista tutuista hahmoista mukana ovat tietenkin herra le Flambeur itse, Mieli, Perhonen ja pellegrinijumalatar. Heistä kaikista opimme hiukan lisää. Mielenkiintoisin on ehkä Mielen ja Sydämen tarina, joka saa aimo annoksen valotusta. Lisäksi kirjassa seikkailee monia Sirrin kaupungissa asuvia ihmisiä. Heistä tärkeimpiä ovat sisarukset Tawaddud ja Dunyazad. Tawaddud on heistä kahdesta se, jonka kautta maailmaa päästään myös tarkastelemaan ja joka valottaa lukijalle tarinoiden maailmaa ja sen toimintatapoja. Hän on myös piristävän kapinallinen oman maailmansa mittapuulla.

Vaikka juoni ja hahmot ovat hyvin rakennettuja ja kiintoisia, ei Fraktaaliruhtinas onnistu koukuttamaan aivan yhtä pahoin kuin Kvanttivaras. Se on vauhdikas, ovela, siinä on upeita hahmoja ja monia yllätyksiä, mutta… Ehkä odotin vähän liikaa? Tai sitten olisin halunnut vielä enemmän tietoa Maan/Sirrin nykyisestä tilasta ja siitä, miten moiseen päädyttiin. Jäin kaipaamaan jotain, mitä en täysin osaa määritellä. Ja tästä kaipauksestakin huolimatta kyseessä on todella hyvä kirja. Upeaa jatkoa avausosalle, joten kannattaa ehdottomasti jatkaa varkaan tarinan seuraamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti