lauantai 18. kesäkuuta 2016

Minna Canth: Kauppa-Lopo

Alkuteos: Kauppa-Lopo (1889)
Ilmestymisaika: 2012 (ko.painos)
Sivumäärä: 36
Kustantaja: Elisa Kirja
ISBN: 978-952-282-016-7
Muoto: E-kirja (EPUB)
Peukku: q^^
Huom: Saatavana ilmaiseksi Elisa Kirja -palvelusta
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 5 ja 48


*Tarina syrjäytymisen ja syrjimisen seurauksista
“Lopo käänsi turpeat kasvonsa huoneeseen päin ja virnutti. Riitta taaskin ihmetteli hänen rumuuttaan. Suupielet ja nenänalusta nuuskaisessa limassa, hiukset takussa ja silmillä. Entä nuo posket sitten! Likaisen harmaina ne pullottivat aivan kuin olisi suuri tupakkamälli ollut molemmin puolin suussa.”


Edelleen ajankohtaisessa pienoisromaanissa ulkoisesti ja myös tavoiltaan varsin vastenmielinen naislaitapuolenkulkija vapautuu vankilasta. Groteskiudestaan huolimatta Lopo osoittautuu hyväsydämiseksi ja epäitsekkääksi auttaessaan hädässä olevaa leskirouva Kortmania loistavilla kaupankäytitaidoillaan.


Lopon avuliaisuutta ja hyväsydämisyyttä ei kuitenkaan palkita, vaan häntä vieroksutaan ja lopulta kleptomanian vaivaama Lopo päätyy takaisin vankilaan, vain muutaman lantin tähden. Loposta hyötynyt, yhteiskunnallisesti moitteeton leskirouva puolestaan jatkaa elämäänsä rauhassa.


Minna Canthin Kauppa-Lopo ilmestyi ensimmäisen kerran vuona 1889 teoksessa Lain mukaan - Kauppa-Lopo. Canth on Suomen ensimmäinen huomattava naiskirjailija.*


Tyly ja kova pienoisromaani. Canth on kirjoittanut kaunistelemattomalla tyylillä ja melko rujostikin. Itselleni lulijana heräsi todella vahva inhoreaktio Kauppa-Lopon henkilöä kohtaan, joten en yhtään ihmettele mikseivät muut henkilöt hänestä niin kauheasti perusta… Toisaalta taas säälittää se, miten tylysti hyvää tarkoittavaa reppanaa kohdellaan.

Tunnetta, ajan kieltä ja karua elämää tarjoaa tämä pienoisromaani. Canth osaa kyllä laittaa lukijan koville ja herättää ajatuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti